1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Kubilay JES’in verimliliği GMK Energy’nin programı ile arttırılacak

Kubilay JES’in verimliliği GMK Energy’nin programı ile arttırılacak

GMK Energy'nin geliştirdiği yapay zeka tabanlı Thermosoft Programı, 24 MW kapasiteli Kubilay JES’e kurulacak. Program, verim artışı, erken arıza tespiti ve gerçeğe en yakın enerji üretim tahmin imkanları sağlayacak.

Kubilay JES’in verimliliği GMK Energy’nin programı ile arttırılacak

Enerji Günlüğü - Aydın'daki 24 MW kurulu güce sahip Kubilay Jeotermal Elektrik Santrali'nde (JES) verimliliği arttırmak amacıyla yeni bir uygulama devreye sokuluyor. 

Beştepeler Enerji Üretim Ticaret AŞ tarafından işletilen Kubilay JES'e, mühendislik firması GMK Energy tarafından jeotermal santrallerde verimlilik artışı için özel olarak geliştirilen Thermosoft adlı programın kurulumu başlıyor. 

HEDEF ENERJİ VERİMLİLİĞİ 

Thermosoft, başta jeotermal enerji santralleri olmak üzere ısıya dayalı tüm enerji santrallarında termodinamik hesaplamalar, ısı transferi ve akışkanlar mekaniği modelleme metodlarını yapay zekâ ve makine öğrenimi (machine learning) teknolojileri ile bir araya getiren bir uygulama. Bu inovatif program santrallerin operasyonel süreçlerini optimize ederek kaynaklarını daha etkin ve verimli bir şekilde kullanmasını amaçlarken, enerji üretiminde verimliliği artırmak için geliştirilmiş yenilikçi bir çözüm olarak öne çıkıyor.

GERÇEĞE EN YAKIN ÜRETİM TAHMİNİ 

Thermosoft, enerji santrallerinin 7/24 anlık termodinamik ve ısı transferi hesaplamalarını gerçekleştirirken aynı zamanda santralin termodinamik modellemesini yaparak sürekli performans optimizasyonu sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, santralin verilerini sürekli olarak izleyerek istatistiksel modellemeler oluşturmakta; farklı yapay zeka ve makine öğrenimi (machine learning) yöntemleriyle santralların kendine özel performans eğrilerini oluşturmaktadır. Bu program verim artışına ilave olarak erken dönem arıza tespiti ve gerçeğe en yakın günlük, haftalık ve aylık enerji üretim tahminlerini de sağlamaktadır. 

"JEOTERMAL ENERJİDE YENİ BİR BAŞLANGIÇ”

GMK Energy'nin kurucusu Dr. Murat Karadaş, Thermosoft'u jeotermal enerji sektöründeki 15 yıllık deneyimi ile akademik çalışmalarının harmanlandığı yapay zeka içeren teknolojik bir yazılım olarak tanımladı. Karadaş şöyle dedi= "Bu yazılıma son 5 senedir ciddi bütçe ayırıp ekip olarak yoğunlaştık ve hatta İngiltere’de Thermosoft LLP start-up şirketini kurduk. Thermosoft LLP global ölçekte tüm jeotermal enerji santrallarının verimini anlık takiple arttırmayı ve önümüzdeki yıllarda santral yönetimini tek merkezde otonom yapacak bir hale gelmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda Beştepeler Enerji ile yaptığımız iş birliği global ölçekte jeotermal enerji sektöründe yeni bir dönemin başlangıcı olduğuna inancımız tamdır” dedi. 

Beştepeler Enerji’nin bağlı olduğu Çevik Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Kubilay Çevik ise Thermosoft anlaşmasının, şirketlerinin sürdürülebilir enerji üretimi hedefleri doğrultusunda önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, “Thermosoft'un Kubilay JES’te kullanılacak olmasıyla birlikte, şirketin enerji üretimindeki etkinliğinin artacağına inanıyoruz” dedi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler