1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kumbaroğlu: Almanya’nın hedefinde Türk Akım var

Kumbaroğlu: Almanya’nın hedefinde Türk Akım var

Enerji Günlüğü - Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Almanya’nın son zamanlardaki agresif yaklaşımının hedefinde Türk...

Kumbaroğlu: Almanya’nın hedefinde Türk Akım var

Enerji Günlüğü - Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Almanya’nın son zamanlardaki agresif yaklaşımının hedefinde Türk Akım projesi olduğunu söyledi.

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Almanya'nın 2016 yılı Kasım ayında yaptırdığı bir araştırmanın ardından ilişkilerin eş zamanlı olarak bozulmaya başladığını belirterek, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye ile Almanya arasında devam eden kriz ortamının gelecek dönemlerde artabileceği uyarısında bulunan Kumbaroğlu, “Bu araştırmaya göre, Rusya’dan Almanya’ya doğalgaz taşıyacak olan ikinci Kuzey Akım projesi Almanya’yı Avrupa’nın doğalgaz merkezi haline getirebilir. Araştırma sonuçlarının yayımlanmasından hemen sonra Alman Ekonomi ve Enerji Bakanı’nın görev yeri değiştirilerek Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturdu. Bu değişimle birlikte, Almanya’nın dış politikasında enerji odaklı dönem ağırlık kazandı.” dedi.

GERGİNLİKTE ENERJİNİN ROLÜ ÖNEMLİ

Prof. Dr. Kumbaroğlu, araştırmanın ardından Almanya cephesinde ‘ya biz ya da Türkiye Avrupa’nın doğalgaz arz güvenliğinde merkez ülke olacak’ anlayışının hızla yayıldığına vurgu yaparak, şöyle devam etti:

“Bu durum, Türkiye ile Almanya arasında çıkar çatışması da beraberinde getirdi. Bu çıkar çatışmasında Türkiye coğrafi konumu dolayısıyla Almanya’dan çok daha üstün konumda çünkü kaynak çeşitliliği sağlıyor. Türk Akım projesi üzerinden Avrupa’ya gidecek gaz ikinci Kuzey Akım projesi üzerinden gidecek gazın hacim olarak üçte birinden daha az. Türkiye, aradaki farkı başta Hazar ve Doğu Akdeniz olmak üzere Avrupa’ya satılacak Azerbaycan ve İsrail gazı sayesinde kapatarak kaynak çeşitliliği sağlıyor. Kaynak çeşitliliği hem rekabetçi bir piyasa oluşumunda hem de arz güvenliğinde AB lehine önemli bir farklılık yaratıyor ve bu durum Türkiye’yi Almanya’ya karşı avantajlı pozisyona getiriyor. Bu durumda da Türkiye’nin coğrafi avantajı Almanya’nın ikinci Kuzey Akım projesi için büyük tehdit oluşturuyor. Türkiye-Almanya gerginliğinde bu durumun önemli bir rolü var.”

Önceki ve Sonraki Haberler