1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kumbaroğlu: Dövizdeki dalgalanma enerjide bütçe yükü getirdi

Kumbaroğlu: Dövizdeki dalgalanma enerjide bütçe yükü getirdi

Enerji Günlüğü - Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaların enerji fiyatlarında ek...

Kumbaroğlu: Dövizdeki dalgalanma enerjide bütçe yükü getirdi

Enerji Günlüğü - Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaların enerji fiyatlarında ek yük getirdiğini belirtti.

Döviz kurunda yaşanan dalgalanmanın enerji ekonomisine etkisini değerlendiren Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, ÖTV indiriminin devlete maliyeti ve Rusya’nın doğalgazda yaptığı indirim ile ilgili açıklamalarda bulundu.

SADE MAZOTTA YILLIK FATURA 6.4 MİLYAR TL

Türkiye 2017 yılında 55.2 milyar metreküp doğalgaz, 25.8 milyon ton ham petrol ve 16.9 milyon ton akaryakıt ithal ettiği bilgisini veren Kumbaroğlu, “Akaryakıt ithalatının yüzde 80’i motorin. Yurtiçi akaryakıt satışlarına baktığımızda da bu oranın yüzde 85 olduğunu görüyoruz” dedi.

Kumbaroğlu, motorinin 2017 yılı vergisiz bayi satış fiyat ortalamasının litrede 2.12 TL olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti; “Bu dönemde motorindeki ÖTV oranı ise litre başına 1.79 TL. Hatırlanacağı üzere, akaryakıt ürünlerinde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurlarına bağlı artışların ÖTV indirimiyle karşılanma kararı sonrasında mazot için ÖTV oranı litrede 1.57 TL seviyesine indirildi. 2017 yılı Türkiye motorin tüketimi 29 milyar litreye denk geliyor. Buradan yapılacak hesapla kur baskısından kurtulmak için getirilen ÖTV indiriminin devlete yıllık faturasının mazotta 6.4 milyar TL olduğu ortaya çıkıyor.”

RUSYA’DAN GELEN İNDİRİM ÇOK ÖNEMLİ

Doğalgazda da dolar bazında ödeme yapan BOTAŞ’ın TL bazında satış yapınca zor durumda kaldığını anlatan Kumbaroğlu, “Dolar kurunun son iki aydaki artışı ithalat için TL bazında fazladan ödeme yapmamıza neden oluyor. Bunun yıllık faturası bugünkü kura göre 4.9 milyar lira” şeklinde konuştu.

FATURA BİR HAYLİ KABARIK

Kumbaroğlu, Rusya’nın doğalgazda indirime gitmesinin önemli bir adım olduğuna da değinerek, şöyle devam etti; “Rusya ile bu ülkeden aldığımız doğalgazda yüzde 10.25 fiyat indirimi konusunda varılan mutabakatı oldukça önemsiyorum. İki yılda aldığımız doğalgaz için ülkemize indirim farkı olarak 1 milyar dolarlık bir ödeme yapılacak. Bu rakam iki aylık açığımızı kapatmaya ancak yetiyor. Görüldüğü üzere, döviz kurlarındaki artış ülke ekonomisine sadece enerji sektörü üzerinden bile ağır bir yük getiriyor. Kurlar bugünkü düzeyde sabit kalsa dahi geldiği noktada enerji sektöründen kaynaklanan fatura 2 milyar Euro’nun üzerinde.”

Önceki ve Sonraki Haberler