1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kumbaroğlu: KKTC enerjide Rumlar’dan daha avantajlı

Kumbaroğlu: KKTC enerjide Rumlar’dan daha avantajlı

Enerji Günlüğü - Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin enerji konusunda Güney Kıbrıs Rum...

Kumbaroğlu: KKTC enerjide Rumlar’dan daha avantajlı

Enerji Günlüğü - Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin enerji konusunda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne göre daha şanslı olduğunu savundu. 

KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Doğu Akdeniz'deki tek taraflı doğalgaz arama faaliyetlerine ilişkin ‘'Rum tarafının adımları yok hükmündedir' açıklaması gözleri bir kez daha Akdeniz’e çevirdi. Enerji uzmanlarına göre Rum tarafı son dönemlerde attığı adımlarla Akdeniz’de muhtemel bir ‘enerji savaşı’nın fitilini ateşleyebilir. 

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Gürkan Kumbaroğlu, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Annan Planı'nın Rumlar tarafından reddedilmesinden bu yana yaşanan gelişmelerin bir yere varamadığını hatırlatarak, çözümden uzak bir yaklaşımla atılan adımların çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

Doğalgazın ön şartı kalıcı çözüm olmalı 

Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulabilmek için Türk tarafının 13 yıldır sürdürdüğü yapıcı tutumun bir yere varamadığının altını çizen Prof. Dr. Kumbaroğlu, “BM gözetiminde sürdürülen müzakereler de Cenevre Konferansı da maalesef hedefe ulaşamadı. Bugün gelinen noktada Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin doğalgaz boru hattı için İsrail ile işbirliği mutabakatı imzalaması, ayrıca Doğu Akdeniz'de tek taraflı doğalgaz arama faaliyetlerine girmesi Doğu Akdeniz’de bir enerji savaşının fitilini ateşliyor. Doğalgaz faaliyetleri için Ada’da bir çözüm ön şartı olmalı” dedi.

Kuzeyde rezerv bulunursa denge değişir

Ada'nın ortak sahibi olan iki halkın kurucu iradesiyle, uzlaşmaya ve eşit statüye dayalı adil ve kalıcı bir çözüme varılamaması durumunda neler yaşanabileceğini de değerlendiren Prof. Dr. Kumbaroğlu, şunları kaydetti: 

“Eğer kalıcı bir çözüm olmazsa KKTC’nin tüm Dünya ülkelerince tanınmasını sağlayacak iki devletli bir çözüm BM öncülüğünde hayata geçirilmeli. KKTC münhasır ekonomik bölgesi dahilinde Ada’nın doğu kıyıları Levant havzası dahilinde olup yeni keşifler için önemli potansiyel barındırıyor. KKTC açıklarında bulunacak gazın Türkiye’ye kolayca erişim imkanı bulunuyor. Bu nedenle de ne İsrail ne Güney Kıbrıs açıklarındaki doğalgazın bununla rekabet etmesi olası gözükmemekte. Tüm bu veriler ışığında enerjide KKTC, adanın güneyine göre çok daha avantajlı konumdadır. Türkiye gaz bulacak diye çok endişe duyuyor Rum tarafı. KKTC açıklarında bulunacak rezerv diğer hepsinin pabucunu dama atar, Akdeniz’deki tüm dengeleri değiştirir. Yeni yılda yeni aramalar ve yeni keşiflerle suları iyice ısınacak bir Akdeniz bizi bekliyor.”

Önceki ve Sonraki Haberler