1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kumbaroğlu: OPEC kararı fiyatlara kalıcı yansımaz

Kumbaroğlu: OPEC kararı fiyatlara kalıcı yansımaz

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, OPEC'in üretimi kısma kararının fiyatları uzun...

Kumbaroğlu: OPEC kararı fiyatlara kalıcı yansımaz

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, OPEC'in üretimi kısma kararının fiyatları uzun vadeli sürdürülebilir bir yükselişe dönüştürmeyeceğini söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleştirilen "Petrol ve Gaz: Küresel ve Yerel Beklentiler Çalıştayı"nda konuşan Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, OPEC'in 8 yıl sonra üretimi kısma kararı almasının, fiyatları yukarı doğru çok az yükselttiğini ancak bunun, fiyatları uzun vadeli sürdürülebilir bir yükselişe dönüştürmesi ihtimalinin bulunmadığını söyledi.

Petrol konusunda yaşanan ve yaşanacak olan sarmala değinen Kumbaroğlu, ABD'deki geleneksel olmayan kaya gazı ve kaya petrolü kaynaklarının dengeleri altüst ederek fiyatları aşağı çektiğini ifade etti. ABD'de yaşanan kaya gazı ve petrolü devrimine OPEC'in üretimini arttırarak yanıt verdiğini ve bunun da fiyatları 26 Dolar'a indirdiğini kaydeden Kumbaroğlu, bu defa da ABD'de pek çok sondaj kuyusunun kapandığını ama ABD'nin verimlilik artışı ile karşı bir hamle gerçekleştirdiğini söyledi. Bugün ABD'nin petrolde 30-40 dolarlarda üretim sağladığını ve petrol fiyatları yükseldiğinde ABD'nin üretimini yeniden arttıracağını belirten Kumbaroğlu, bütün bu gelişmeler nedeniyle petrol fiyatlarındaki artışın uzun vadeli sürdürülebilir olmadığını ifade etti. 

Sabiha KÖTEK - Boğaziçi Üniversitesi/İSTANBUL

Önceki ve Sonraki Haberler