1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kumbaroğlu: Türkiye-KKTC doğalgaz boru hattı kurulsun

Kumbaroğlu: Türkiye-KKTC doğalgaz boru hattı kurulsun

Enerji Günlüğü - Enerji Ekonomisi Derneği (EED) Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Enerji Politikaları Araştırma Merkezi Direktörü Prof.Dr. Gürkan...

Kumbaroğlu: Türkiye-KKTC doğalgaz boru hattı kurulsun

Enerji Günlüğü - Enerji Ekonomisi Derneği (EED) Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Enerji Politikaları Araştırma Merkezi Direktörü Prof.Dr. Gürkan Kumbaroğlu, ‘Türkiye’den KKTC’ye doğalgaz boru hattı inşa edilmesi’ önerisinde bulundu.

Kaynak çeşitliliği ve rekabetçi piyasa için AB ülkelerinin Doğu Akdeniz gazına mutlak suretle ihtiyacı olduğunu vurgulayan EED Başkanı Gürkan Kumbaroğlu, Doğu Akdeniz’de bulunan ve bulunması muhtemel olan gazın AB ülkelerine taşınmasında en ucuz yolun KKTC ve Türkiye güzergahı olduğunu söyledi. Kumbaroğlu, bu sebeple Türkiye ile KKTC arasında doğalgaz boru hattı inşa edilmesini önerdi.

 “Rumlara en güzel cevap kendi boru hattımızı döşemek olacak”

Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan üzerinden gazın AB’ye götürülmesine yönelik bir lobi çalışması olduğunu da hatırlatan Kumbaroğlu, şöyle devam etti; “Doğu Akdeniz gazı üzerine yaptığımız çalışmalardan biliyoruz ki Türkiye’yi by-pass etmeye yönelik bu lobi çalışması kat kat daha pahalı bir alternatifi savunuyor ve ticari olarak yapılabilirliği yok. Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi by-pass etmeye çalışan lobiye en güzel cevap Türkiye’den KKTC’ye inşa edilecek bir doğalgaz boru hattı olacaktır. Boru hattı aynı zamanda Kıbrıs’ta iki toplumlu siyasi bir çözüm için de yeni bir umut ışığı olur, AB’nin Kıbrıs konusunda adil bir tutum takınmasının önünü açabilir, Türkiye-AB ve Türkiye ABD ilişkilerinin de gelişmesine katkı sağlayabilir.”

“Yatırım için Varlık Fonu devreye girebilir”

 “Henüz kaynağı netleşmeden döşenecek bir boru hattına ticari yatırımcı bulmak belki mümkün olmayacaktır” diyen Kumbaroğlu, Türkiye’nin imza attığı projelerde kamu-özel sektör birlikteliğinin çok güçlü bir şekilde sağlandığının altını çizerek, şunları ifade etti; “Ancak bu projenin ulusal çıkarlarımız kapsamında çok önemli olduğu inancındayım. Ulusal çıkar söz konusu olduğu zaman herkesin takdir edeceği üzere maliyet en son düşünülecek kalem. Bu nedenle KKTC-Türkiye arasındaki boru hattının maliyeti Varlık Fonu’ndan karşılanabilir”

“DEKA ihalelerinin başlatılması faydalı olur”

Yapılacak hattın Türkiye’yi by-pass etmeye yönelik girişimlerin önünü keseceğini savunan Kumbaroğlu, “Bu hat başta Leviathan olmak üzere Doğu Akdeniz’de halihazırda keşfedilmiş başka gaz rezervlerini çıkaran şirketlerin kullanımına sunulabilir. Bununla birlikte KKTC ile işbirliği içerisinde Doğu Akdeniz’de ‘Denizden Enerji Kaynak Alanı’ (DEKA) ihalelerinin biran önce başlatılmasında büyük fayda görüyoruz” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler