1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kur hareketleri Tüpraş`ı etkiledi

Kur hareketleri Tüpraş`ı etkiledi

Enerji Günlüğü - Tüpraş, hampetrol fiyatı ve döviz kurundaki hızlı dalgalanmaların, geçtiğimiz 3 ay içinde stok etkisi ve kur farkı olarak şirketin...

Kur hareketleri Tüpraş`ı etkiledi

Enerji Günlüğü - Tüpraş, hampetrol fiyatı ve döviz kurundaki hızlı dalgalanmaların, geçtiğimiz 3 ay içinde stok etkisi ve kur farkı olarak şirketin operasyonel ve mali durumunu etkilediğini açıkladı. 

Tüpraş, Fuel Oil Dönüşüm Projesi yatırımında gelinen son durumla ilgili olarak Kamu Aydınlatma Platformu'na bir özel durum açıklaması iletti. Şirketin mali durumunu etkileyen gelişmelere ilişkin bilgilerin de yer aldığı açıklama özetle şöyle:

- 2.7 milyar dolarlık fuel oil dönüşüm projesi (RUP) yatırımında ana ekipmanların tümünün sahaya ulaşmasıyla montaj çalışmalarında son aşamaya gelindi.

- Projede yatırım harcama tutarı Haziran ayı sonu itibariyle 1.5 milyar dolar seviyesine ulaştı.

- Proje genelinde yüzde 77.5 ilerleme sağlandı. Mühendislik hizmetlerinde yüzde 96.1, saha faaliyetlerinde yüzde 50, malzeme imalat temininde yüzde 92.3 seviyesine ulaşıldı.

- Fuel Oil Dönüşüm projesi, öngörülen sürenin de önünde bir gerçekleşmeyle sürüyor.

- Projenin bitirilmesi için 27 Haziran 2013 tarihi itibariyle 505 gün kalmış olup, 14 Kasım 2014 tarihinde devreye alınması planlanıyor.

- Projenin devreye girmesiyle 2.9 milyon ton ilave motorin ve jet yakıtıyla yıllık 550 milyon dolar ilave FAVÖK elde edileceği hesaplanıyor.

- Proje ülkemizin cari açığının kapanmasına yılda 1 milyar dolar katkı sağlayacağı öngörülüyor.

- Yatırım sonucunda İzmit Rafinerisi, dünyanın en gelişmiş rafinerilerinden birisi olurken, Tüpraş rekabette çok daha güçlü bir konuma yükselecek.

- Dünya ekonomisinin büyümesini etkileyen gelişmekte olan ülke ekonomilerinin yavaşlaması ve merkez bankalarının para politikalarında değişim hamlelerinin hızlanmasıyla oluşan yeni dinamikler sonucu hampetrol fiyatı ve döviz kurundaki hızlı dalgalanmalar, geçtiğimiz 3 ay içinde stok etkisi ve kur farkı olarak Tüpraş'ın operasyonel ve mali durumunu etkiledi.

Önceki ve Sonraki Haberler