1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Kurban Madencilik, sera ısıtması için jeotermal kaynak arayacak

Kurban Madencilik, sera ısıtması için jeotermal kaynak arayacak

Kurban Madencilik yaklaşık 181 milyon TL yatırımla Bingöl’de 35 adet jeotermal sondaj kuyusu açacak. Jeotermal kaynak sera ısıtılmasında kullanılacak.

Kurban Madencilik, sera ısıtması için jeotermal kaynak arayacak

Enerji Günlüğü - Bingöl’ün Karlıova ilçesinde sera ısıtmasında kullanılması için 35 adet jeotermal sondaj kuyusu açılacak. 

Kurban Madencilik şirketi tarafından Bingöl İli, Karlıova İlçesi, Kaynakpınar Mahallesi mevkiinde jeotermal arama sondajı ve seracılık faaliyetinin yapılması planlanıyor. Projenin değeri 180,5 milyon TL olarak öngörülüyor. 

Proje kapsamında yaklaşık 69 hektarlık ruhsatlı alanda 13 ayrı poligonda toplam 35 adet jeotermal kuyu açılması ve 67114 m2 alanda 2 ayrı jeotermal ile ısınan sera projesi planlanıyor. sondaj işlemleri sonucunda ulaşılacak jeotermal akışkanın sera ısıtması tesisinde kullanılması düşünülüyor. Jeotermal ısıtmaya dayalı seranın ısıtma sistemi kapalı çevrim dolaşım yoluyla sağlanacak.

Jeotermal sera tesislerinde sera ısıtma borularında ısısını kaybeden akışkan tekrar ısıtılmak üzere kuyu içi eşanjöre gönderilir ve sistem bu şekilde sürekli devir daim yaparak tesisin ısınmasını sağlanır. Ayrıca kuyu içine yerleştirilen bu sitem ile kuyu içi eşenjör devre dışı bırakılarak jeotermal akışkanın aynı kapalı sistemde içerisinde yüzeye çıkartılıp sera ısıtmasında kullanılarak tekrar aynı kuyuya yüzeyden basılması da mümkün kılmaktadır.

Enerji Günlüğü