1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Küresel elektrikli araç satışları 2022’de yüzde 70 arttı

Küresel elektrikli araç satışları 2022’de yüzde 70 arttı

Türkiye’de 2022 genelinde elektrikli araç satışları bir önceki yıla göre %172 artarak 7.743 adet olarak gerçekleşti.

Küresel elektrikli araç satışları 2022’de yüzde 70 arttı

Enerji Günlüğü - 2022 yılında bataryalı elektrikli araç satışları dünya çapında bir önceki yıla göre %70 arttı. 

PwC’nin strateji danışmanlığı grubu Strategy&, 2022 son çeyreğindeki bataryalı elektrikli araç satışlarına ilişkin raporunu yayımladı. Jeopolitik gerginliklere ve yüksek enerji fiyatlarına rağmen, 2022 yılında elektrikli araç satışları dünya çapında bir önceki yıla göre %70 arttı.

Türkiye’de 2022 genelinde 7 bin 743 adet bataryalı elektrikli araç satıldı. Böylece, Türkiye satışlarında bir önceki yıla göre %172'lik artış kaydedildi. Fişli hibrit araç satışları (PHEV) ise yıllık bazda %15 artarak 1.000 adede ulaştı. Türkiye’de hibrit araçlar (HEV) yıl boyunca elektrikli araçlar içinde en büyük paya sahip olmaya devam etti ve toplam pazarın %8’ini oluşturdu.

İLK 3 SIRADA ABD, ÇİN VE AVRUPA YER ALDI

Daha önce Çin ve Avrupa’nın büyük bölümünde görülen gelişimin gerisinde kalan ABD’de, bataryalı elektrikli araç pazarında beklenen canlanma 2022’de gerçekleşti. Bir önceki yıla göre %88 oranında bir artışla incelenen tüm pazarlar arasında elektrikli araç satışlarında en yüksek yıllık büyümeye ulaştı. Bu yükselişte orijinal ekipman üreticilerinin yatırımları, devlet teşvikleri ve gelişen şarj altyapısı etkili oldu.

ÇİN’DE EV SATIŞLARI %85 ARTTI

İkinci sırada Çin geldi. Son yıllardaki etkileyici büyümesini sürdüren ülkede bataryalı elektrikli araç satışları 2022 yılında %85 arttı. Bataryalı, şarj edilebilir ve hibrit elektrikli araç satışlarının toplamına bakıldığında da satışların bir önceki yıla göre %87 arttığı görüldü. Bu artış, incelenen pazarlardaki açık ara en yüksek orana işaret ediyor.

Üçüncü odak grup olan Avrupa’daki en büyük beş pazar Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve İngiltere; bir önceki yıla kıyasla %28 büyüdü. Bataryalı elektrikli araç satışları, 2022 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %39 arttı.  

İSVEÇ VE NORVEÇ ÖNE ÇIKIYOR

Avrupa’nın diğer pazarlarında, bataryalı elektrikli araçlara olan ilgi gözle görülür bir farkla İsveç ve Norveç’te kaydedildi. Satışlar, 2022 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre İsveç’te %84, Norveç’te %76 arttı. Ayrıca İsveç, diğer Avrupa pazarları grubunda 2022 yılı genelinde %66 ile en yüksek artış oranına ulaştı.

JAPONYA’DA HİBRİT ARAÇLARA EĞİLİM

Güney Kore’deki bataryalı elektrikli araç satışları, 2022’nin dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %42 arttı. Japonya’da ise hibrit araçlara olan eğilim ağırlığını korudu. Elektrikli araç pazarının neredeyse tamamını domine eden hibrit araç satışları 2022 genelinde 1 milyonu geçti. Bataryalı elektrikli araç satışı ise 32 bin adette kaldı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler