1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Küresel ısınma 1,5 derecelik sınırını aşacak

Küresel ısınma 1,5 derecelik sınırını aşacak

IPCC, küresel ısınmanın 1.5°C ile sınırlandırılabilmesi için karbon emisyonlarının 2030 yılına kadar %43 ve yüzyılın ortasına kadar %84 oranında düşmesi gerektiğini bildirdi.

Küresel ısınma 1,5 derecelik sınırını aşacak

Enerji Günlüğü - Küresel emisyonların, Paris Anlaşması'nda öngörülen 1,5 derecelik ısınma sınırını aşma ve yüzyılın sonuna kadar 3,2 dereceye ulaşma yolunda ilerlediği kaydedildi.

Birleşmiş Milletler bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) İklim Değişikliği 2022: İklim Değişikliğinin Azaltılması raporu yayımlandı. 195 üye ülke tarafından onaylanan Raporda, sera gazı emisyonlarının acil ve keskin şekilde düşürülmediği bir durumda küresel sıcaklık artışının 1,5 dereceyi aşabileceği işaret edildi. 1.5°C hedefine ulaşmak için, dünyanın yıllık CO2 emisyonlarını 2030'a kadar %48 azaltması ve 2050'de net sıfıra ulaşması, metan emisyonlarını 2030'a kadar üçte bir oranında azaltması ve 2050'ye kadar neredeyse yarıya indirmesi gerekiyor. 

Raporda kömür kullanımının 2050'ye kadar %100 petrol kullanımının %60 ve doğal gaz kullanımının %70 oranında azaltılmasıyla, küresel ısınmanın başarılı bir şekilde 1,5°C ile sınırlandırılabileceğine vurgu yapılıyor. 

IPCC raporda, karbon emisyonlarını azaltmanın artık yeterli olmadığını atmosferdeki karbondioksiti de emecek teknolojilerin hızlandırılması gerektiğini vurguluyor. 

“KÜRESEL ENERJİ SİSTEMİNİ ACİLEN DÖNÜŞTÜRMELİYİZ”

Andurand Capital İklim Araştırmaları Başkanı Mark Lewis, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu son IPCC raporu, küresel enerji sistemini bu on yılın geri kalanında ne kadar acil olarak fosil yakıtlara dayalı bir sistemden temiz, sürdürülebilir enerji kaynaklarına dayalı bir sisteme dönüştürmemiz gerektiğinin altını çiziyor. Yenilenebilir enerji ekonomisi artık tüm dünyada açıkça kanıtlanmışken, önündeki zorluk, büyük ölçekte enerji depolamayı geliştirmek ve yeşil hidrojeni rekabetçi hale getirmektir” ifadesini kullandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler