1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Küresel karbon emisyonları güçlü toparlanıyor

Küresel karbon emisyonları güçlü toparlanıyor

Enerji kaynaklı küresel karbon emisyonları, Aralık 2020'de bir önceki yılın aynı ayına göre % 2 daha yüksek gerçekleşti.

Küresel karbon emisyonları güçlü toparlanıyor

Enerji Günlüğü - Enerji kaynaklı küresel karbon emisyonları, Aralık 2020'de bir önceki yılın aynı ayına göre % 2 daha yüksek gerçekleşti.

Küresel emisyonlar 2020'de yaklaşık 2 milyar ton ile tarihteki en büyük yıllık düşüşünü yaşadı. Bu düşüşün temel nedeni pandemi nedeniyle karayolu taşımacılığı ve havacılıkta daha az petrol kullanılmasıydı. Ancak bu durum çok uzun sürmedi. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayınladığı “Küresel Enerji Değerlendirmesi: 2020'deki CO2 Emisyonları” Raporuna göre, 2020 yılında yaklaşık yüzde 6 oranında düşen enerjiye bağlı küresel CO2 emisyonları yeniden artışa geçti. Nisan ayının en düşük seviyesinden yıl boyunca toparlanan küresel emisyonlar Aralık ayında 2019 seviyesinin üzerine çıktı. Ekonomik iyileşmelerin başlaması ve temiz enerji politikalarının yetersizliği nedeniyle enerjiyle ilgili küresel CO2 emisyonları Aralık 2020'de bir önceki yılın aynı ayına göre % 2 (60 milyon ton) daha yüksek gerçekleşti.

BİROL: HÜKÜMETLER HIZLI HAREKET ETMELİ

IEA Başkanı Dr. Fatih Birol yaptığı değerlendirmede, "Geçen yılın sonuna doğru küresel karbon emisyonlarındaki toparlanmanın dünya çapında temiz enerji geçişlerinin yeterince hızlı yapılmadığına dair kesin bir uyarı olduğuna dikkat çekti. Birol, Avrupa-Afrika ekonomik toparlanmasına ilişkin beklentiler doğrulanması ve en büyük ekonomilerde büyük politika değişiklikleri olmaması halinde küresel emisyonların 2021'de artmasının muhtemel olduğunu belirterek, “Hükümetler hızlı hareket etmeli, yoksa 2019'un küresel emisyonlarda zirve yılı olarak kalması için tarihi bir şans risk altında olacak” ifadesini kullandı. 

Enerji Günlüğü

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler