1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Küresel karbon emisyonları yeniden pandemi öncesi seviyede

Küresel karbon emisyonları yeniden pandemi öncesi seviyede

Pandemi nedeniyle 2020’de %5,4 gerileyen fosil yakıt kaynaklı karbon emisyonlarının emisyonların bu yıl sonuna kadar %4,9 artması bekleniyor.

Küresel karbon emisyonları yeniden pandemi öncesi seviyede

Enerji Günlüğü - Pandemi nedeniyle 2020’de %5,4 gerileyen fosil yakıt kaynaklı karbon emisyonlarının emisyonların bu yıl sonuna kadar %4,9 artması bekleniyor.

Exeter Üniversitesi, Doğu Anglia Üniversitesi (University of East Anglia, UEA), CICERO Enstitüsü ve Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan Küresel Karbon Bütçesi 2021 raporu bugün yayınlandı. Rapora göre, fosil yakıt kaynaklı karbon emisyonları, 2020 yılında COVID-19 salgını nedeniyle uygulanan kısıtlamalar nedeniyle %5,4 geriledi. Ancak Küresel Karbon Projesi tarafından yayınlanan yeni rapor, emisyonların bu yıl sonuna kadar %4,9 artış göstererek (%4,1 ilâ %5,7) 36,4 milyar tona ulaşacağını öngörüyor. 

2021 yılında kömür ve doğal gaz tüketiminin, 2020'de gerçekleşen düşüş miktarından daha fazla artış göstermesi, petrol tüketiminin ise 2019 seviyesinin altında kalması bekleniyor.

EMİSYONLAR HER YIL PANDEMİDEKİ DÜŞÜŞ ORANINDA AZALTILMALI

Araştırmanın baş yazarı Prof. Pierre Friedlingstein, 2050 yılında net sıfır emisyon seviyesine ulaşmak için, emisyonların her yıl pandemi esnasında gerçekleşen düşüş seviyesinde azaltmamız gerektiğini belirtti. Friedlingstein, "2021'de küresel ölçekte fosil yakıt kaynaklı CO2 emisyonlarındaki toparlanma, pandemi öncesindeki fosil yakıtlara dayalı ekonomiye döndüğümüze işaret ediyor. Bazı ülkelerin salgın sonrasındaki ekonomik toparlanma planlarında yeşil ekonomiye yönelik gerçekleştirdikleri yatırımların, salgın öncesi emisyon seviyesine ulaşmayı engellemek açısından kendi başlarına yetersiz kaldığı görülüyor” ifadesini kullandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler