1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Küresel karbon fiyatları hedeflere uygun olmalı

Küresel karbon fiyatları hedeflere uygun olmalı

Enerji Günlüğü - Paris Anlaşması çerçevesinde iklim değişikliği hedeflerine ulaşabilmek için atmosfere karbondioksit salımının Avrupa'da ton başına...

Küresel karbon fiyatları hedeflere uygun olmalı

Enerji Günlüğü - Paris Anlaşması çerçevesinde iklim değişikliği hedeflerine ulaşabilmek için atmosfere karbondioksit salımının Avrupa'da ton başına 6 dolar olan fiyatının 2030 yılına kadar da 50 ila 100 dolar aralığına çıkması gerektiği kaydedildi. 

15 trilyon dolar büyüklüğünde varlığı yöneten 214 yatırımcının 25-26 Mayıs tarihlerinde İtalya'da toplanan G7 liderlerini Paris İklim Anlaşması'na uymaya çağıran mektubu göndermesinin ardından konuyu değerlendiren ekonomistler, iklim değişikliği hedeflerine ulaşılabilmesi için küresel karbon fiyatlarının artması gerektiğini ifade ettiler. 

Dünya Bankası tarafından yürütülen arbon Fiyat Komisyonu'nda yer alan 13 önde gelen ekonomist yayınladıkları raporda, Avrupa'da ton başına 6 dolar olan fiyatının 2020 yılına kadar 40 ila 80 dolar, 2030 yılına kadar da 50 ila 100 dolar aralığına çıkması gerektiğine, aksi halde iklim hedeflerine ulaşılamayacağına dikkat çekti.

Mevcut durumda 40 ülke ve 20'den fazla şehir ve bir kaç diğer alan vergi veya emisyon ticaret sistemleri (ETS) kullanarak karbon emisyonu fiyatlandırıyor. Bu da küresel ısınmaya neden olan sera gazlarının yaklaşık yüzde 15'ine denk geliyor. İş dünyası da fiyatlama sistemlerinin dünyanın geri kalanına yayılması gerektiğini ifade ediyorlar. 

Paris anlaşması uyarınca 190'dan fazla ülke, iklim değişikliğinin kötü etkilerini ortadan kaldırmak için gezegenin ısınmasını 2 derecenin altında tutmayı taahhüt etti.

214 YATIRIMCIDAN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇAĞRISI

Önceki ve Sonraki Haberler