1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Küresel kömür elektriğinin yüzde 53’ünü Çin üretti

Küresel kömür elektriğinin yüzde 53’ünü Çin üretti

Çin, 2020 yılında kömürden elektrik üretimini yüzde 1,7 arttırarak küresel üretimin yüzde 53’ünü gerçekleştirdi.

Küresel kömür elektriğinin yüzde 53’ünü Çin üretti

Enerji Günlüğü - Çin, 2020 yılında kömürden elektrik üretimini yüzde 1,7 arttırarak küresel üretimin yüzde 53’ünü gerçekleştirdi.

Londra merkezli enerji ve iklim araştırmaları grubu Ember tarafından yapılan bir çalışma, 2020 yılında dünyanın kömür yakıtlı santrallerde enerji üretiminin yarısından fazlasını Çin'in gerçekleştirdiğini ortaya koydu. 2020 yılında kömür yakıtlı santrallerden üretilen toplam enerjinin yüzde 53'ü Çin'de üretildi. Çin, kömür yakıtlı santrallerde enerji üretimini yüzde 1,7 arttırarak 77 terawatt saat seviyesine çıkardı.

Çin 2020 yılında 38,4 GW gücünde yeni kömür yakıtlı enerji santrali kurulumu yaptı. Çin, kömürden enerji üretimini artıran tek G20 üyesi oldu. 

2015 yılında Çin'in global kömürden enerji üretimi içinde payı yüzde 44 seviyesindeydi. 

ÇİN İKLİM İÇİN 100 BİN MW’LIK KÖMÜR SANTRALİNİ KAPATMALI

Öte yandan başka bir araştırma raporuna göre, Çin'in 100 bin MW’dan fazla verimsiz kömür üretim kapasitesini hızlı bir şekilde devreden çıkarması ve geri kalan santrallerin çoğunu 2045 yılına kadar hizmet dışı bırakması gerekiyor. Araştırmaya göre bu kapasite kesintileri, ülkenin 2060 yılına kadar karbon nötr hedefine ulaşmasına yardımcı olacak. 

Nature Communications tarafından yayımlanan çalışmaya göre de, Çin'in 112 GW'lik toplam kömürle çalışan santral filosunun %18'i ekonomik ve çevresel gerekçelerle düşük performans gösteriyor ve çok fazla kesinti olmadan kapatılabilecek durumda.

RÜZGAR VE GÜNEŞE FİNANSAL DESTEK ARTACAK

Bununla birlikte 2020 yılında 71,7 GW gücünde rüzgar enerjisi ve 48,2 GW gücünde güneş enerjisi kurulumu da gerçekleştirdi. 

Çin Merkez Bankası da, karbon emisyonlarını azaltma hedefini yakalama çabaları çerçevesinde rüzgar ve güneş enerjisi üretiminin geliştirilmesine finansal desteğin artırılacağını bildirdi. Yapılan açıklamada, Çin'in rüzgar ve güneş enerjisi sanayilerinin sağlıklı ve düzenli gelişimini teşvik için finansal desteğin artırılacağı vurgulandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler