1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Küresel kömür finansmanı trilyonu aştı

Küresel kömür finansmanı trilyonu aştı

Net sıfır emisyon hedefi bulunan yüzlerce finansal kuruluş kömüre finansman sağlamayı sürdürüyor. Bu kuruluşlar 2019-2021 arası kömüre 1,5 trilyon dolar fon sağladı.

Küresel kömür finansmanı trilyonu aştı

Enerji Günlüğü - Büyük finansal kuruluşlar 2019-2021 yılları arasında kömür sanayisine 1,5 trilyon dolar sağladı.

28 sivil toplum kuruluşundan oluşan çevreci grup tarafından hazırlanan bir rapora göre, yüzlerce finansal kuruluş Ocak 2019'dan Kasım 2021'e kadar kredi ve taahhüt yoluyla kömür sanayisine 1,5 trilyon dolar tahsis etti. Araştırmaya göre bu kuruluşların birçoğu net sıfır taahhütte bulunmuştu. 

Araştırmaya öncülük eden Alman çevre grubu Urgewald'ın finansal araştırma başkanı Katrin Ganswind, “Bankalar, kömür müşterilerinin enerji dönüşümüne yardımcı olmak istediklerini iddia etmeyi severler, ancak gerçek şu ki bu şirketlerin neredeyse hiçbiri geçiş yapmıyor" dedi. 

FİNANSMANIN %86’SI ALTI ÜLKE BANKALARINDAN

Araştırma, Çin, ABD, Japonya, Hindistan, İngiltere ve Kanada'dan oluşan altı ülkeden bankaların dönem boyunca küresel kömür finansmanının %86'sından sorumlu olduğunu ortaya koydu. 

Net Zero Banking Alliance'ın üyeleri olan Japon yatırım bankaları Mizuho Financial ve Mitsubishi UFJ Financial, en büyük iki kredi veren bankalar olarak belirlenirken, doğrudan krediler 373 milyar doları buldu.  

Önceki ve Sonraki Haberler