1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Küresel kömür talebi bu yıl rekor seviyelere geri dönecek 

Küresel kömür talebi bu yıl rekor seviyelere geri dönecek 

Küresel kömür talebinin bu yıl yüzde 4,5 oranında artarak pandemi öncesinden daha yüksek bir seviyeye çıkması bekleniyor.

Küresel kömür talebi bu yıl rekor seviyelere geri dönecek 

Enerji Günlüğü - Küresel kömür talebinin bu yıl % 4,5 oranında artarak pandemi öncesinden daha yüksek bir seviyeye çıkması bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlanan 2021 Küresel Enerji Görünümü raporuna göre, 2020 yılında pandemi nedeniyle yüzde 4 azalışla II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük düşüşünü yaşayan küresel kömür talebinin bu yıl % 4,5 oranında artarak 2019'dan daha yüksek bir seviyeye çıkması ve 2014 yılında kaydedilen zirveye yaklaşması bekleniyor. 

Bu beklentide ekonomik toparlanma, elektrik üretiminde kömür kullanımının artması ve gaz fiyatlarında beklenen yükseliş belirleyici.  

KÖMÜR TALEBİNDEKİ ARTIŞIN %80’İ ASYA’DAN

2021 yılında küresel kömür talebindeki artışın yüzde 80’inin Asya’dan kaynaklanması öngörülüyor. Dünyanın en büyük kömür tüketen ülkesi Çin’in tek başına kömür talebindeki artışın yarısından sorumlu olması bekleniyor. 

Rapora göre, ABD ve Avrupa Birliği'nde de kömür kullanımı artma eğiliminde. Ancak kriz öncesi seviyelerin oldukça altında kalacağı tahmin ediliyor.

 

Etiketler : , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler