1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Küresel kömür tüketimi bu yıl rekora koşuyor

Küresel kömür tüketimi bu yıl rekora koşuyor

IEA, enerji krizin piyasaları sarstığı ortamda küresel kömür tüketiminin bu yıl ilk defa 8 milyar tonu aşarak rekor tazeleyeceğini öngördü.

Küresel kömür tüketimi bu yıl rekora koşuyor

Enerji Günlüğü - Küresel kömür tüketiminin bu yıl %1,2 artarak ilk kez bir yılda 8 milyar tonu aşması ve 2013'te kırılan önceki rekoru gölgede bırakması bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) yayımladığı Kömür 2022 raporuna göre, küresel kömür tüketimi bu yıl yüksek doğalgaz fiyatlarına bağlı olarak elektrik üretiminde kömür kullanımındaki artışın etkisiyle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacak. Ajans 2022 yılında dünya genelinde kömür tüketiminin bir önceki yıla göre %1,2 artarak 8 milyar tonu aşmasını bekliyor. 

AVRUPA’DAKİ ARTIŞ GEÇİCİ

Ukrayna işgali ardından Rusya’dan doğal gaz alımını azaltmaya çalışan Avrupa'nın kömür kullanımı da bu yıl %6 artacak. Böylece kıtada kömür tüketimi üst üste ikinci yıl da artacak. 2025 itibarıyla Avrupa'nın kömür talebinin düşüşe geçeceği tahmin ediliyor.

ASYA’DA GÜÇLÜ BİR TALEP BÜYÜMESİ BEKLENİYOR

Öte yandan Asya’da, özellikle de gelişmekte olan Asya ekonomilerinde güçlü bir talep büyümesi bekleniyor. Dünyanın en büyük üç kömür üreticisi Çin, Hindistan ve Endonezya'da kömür üretiminin bu yıl rekor seviyeye ulaşması bekleniyor. Hindistan, kömür tüketiminde %7 artış ile zirvede yer alıyor. Çin ise Avrupa'nın ardından %0,4 ile üçüncü sırada yer alıyor. Bununla birlikte Asya’da kömür yatırımlarında bir artış beklenmiyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler