1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Küresel kömür yakıtlı elektrik üretimi bu yıl zirveyi görecek

Küresel kömür yakıtlı elektrik üretimi bu yıl zirveyi görecek

Küresel kömürden elektrik üretimi 1990'da 4,4 TWh iken 2022'de 10,2 TWh düzeyine ulaştı. Bu büyümenin büyük çoğunluğunu Çin sağladı, onu Hindistan ve diğer Asya ülkeleri izledi.

Küresel kömür yakıtlı elektrik üretimi bu yıl zirveyi görecek

Enerji Günlüğü - 2024 yılında küresel kömür yakıtlı elektrik üretiminin bir önceki yıla göre 41 TWh düşüşle 10.332 TWh olacağı tahmin ediliyor. 

Norveç merkezli enerji danışmanlığı şirketi Rystad Energy tarafından yapılan açıklamada, yenilenebilir enerjinin yaygınlaşma hızının elektriğe olan talep artışını aşması nedeniyle küresel kömür yakıtlı üretimin bu yıl zirveye ulaşacağı belirtildi. Şirket, 2024 yılında küresel kömür yakıtlı üretimin yıllık 41 TWh düşüşle 10.332 TWh olacağını tahmin ediyor. 

Rystad, “Yenilenebilir enerji üretiminin ortalama olarak fosil yakıtlı santrallere göre çok daha düşük işletme maliyetlerine sahip olduğu göz önüne alındığında, bu kaynaklar liyakat sıralamasında önceliğe sahip olacak ve kömür ve gaz santrallerinin daha az kullanılmasıyla sonuçlanacaktır” ifadelerini kullanıyor.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ ÇAĞI BAŞLIYOR”

Rystad kıdemli analisti Carlos Torres Diaz yaptığı açıklamada, “Enerji sektöründe kömür kullanımı zirveye çıkıyor. 2024 yılında toplam kömür elektriği üretimindeki düşüş kâğıt üzerinde küçük olabilir ancak bu, elektrik piyasasında yenilenebilir enerji çağının başlangıcına işaret ediyor” yorumunu yapıyor. 

RES VE GES KAPASİTELERİNİN YARISI ASYA’DAN

Rystad, 2024 yılında dünya çapında 300 GW'a yakın güneş ve 140 GW rüzgâr kapasitesinin kurulacağını ve bunların yarısından fazlasının Asya'da gerçekleşeceğini belirtiyor. Nükleer, hidroelektrik ve biyoenerjinin yanı sıra güneş ve rüzgâr gibi karbon içermeyen kaynaklardan 2024 yılında 845 TWh üretim bekleniyor. Rystad, %5'lik bir kayıp olsa bile bunun gelecek yıl küresel elektrik talebinde beklenen %3'lük artışla 25.400 TWh seviyesini aşacağını söylüyor. 

KÖMÜRDEN ELEKTRİK ÜRETİMİNDE ÇİN LİDER

Küresel kömürden elektrik üretimi 1990'da 4,4 TWh iken 2022'de 10,2 TWh düzeyine ulaştı. Bu büyümenin büyük çoğunluğunu Çin sağladı, onu Hindistan ve diğer Asya ülkeleri izledi. Küresel kurulu kapasite 1990'da 856 GW iken 2022'de yaklaşık 2,1 TW seviyesine yükseldi. Asya ülkeleri ise yaklaşık 1,4 TW’lık bölümünü temsil ediyor. Rystad, Asya ülkelerinin yakın zamanda yılda 40 GW olan kömür kapasitesini gelecek yıl 52 GW'a çıkarmasını bekliyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler