1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Küresel petrol talebi ilk çeyrekte arttı

Küresel petrol talebi ilk çeyrekte arttı

IEA, Mart ayında günlük küresel petrol üretiminin bir önceki aya göre 450 bin varil azalarak yaklaşık 101 milyon 210 bin varil seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı.

Küresel petrol talebi ilk çeyrekte arttı

Enerji Günlüğü - IEA, küresel petrol talebinin, Çin ekonomisindeki canlanmanın etkisiyle yılın ilk çeyreğinde büyüme trendine girdiğini ve yaklaşık 810 bin varil arttığını açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu yıl petrol talebinde artış, petrol arzında ise azalış bekliyor. Küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla göre 2 milyon varil/gün artışla 101 milyon 900 bin varil olarak öngören IEA, petrol arzının Rusya etkisi ile azalma eğilimine girdiğini kaydediyor.

Küresel petrol talebinin, Çin’de Covid-19 kısıtlamaların kaldırılması ardından yılın ilk çeyreğinde büyüme trendine geri döndüğüne dikkat çeken IEA, talebin ilk çeyrekte yaklaşık 810 bin varil arttığını kaydetti.

Bugün yayınladığı aylık raporunda IEA, 2023 için küresel petrol talebinin de bir önceki yıla göre 2 milyon varil/gün artarak 101 milyon 900 bin varil seviyesine ulaşmasını bekliyor.

OPEC+ KARARI ARZ AÇIĞINI ARTTIRACAK

OPEC+’nın Suudi Arabistan öncülüğünde aldığı üretim kısıntısı kararının 2023 yılı Mart-Aralık döneminde küresel petrol arzını 1,4 milyon varil azaltacağını öngörerek, 2023 için küresel arz açığı tahminini yükseltti. IEA, 2023 Mart-Aralık döneminde OPEC+ üyesi olmayan ülkelerin petrol arzlarının 1 milyon varil/gün yüzseleceği beklentisini de dikkate alarak, 2023 yılı petrol arz açığı beklentisini 400 bin varil/gün artırarak 800 bin varil/güne yükseltti.  

IEA raporunda, "OPEC+ üreticilerinin açıkladıkları üretim kısıntısı yılın ikinci çeyreğinde arz açığını artıracak ve bu tüketicilere, küresel ekonomik toparlanmaya zarar verebilir" ifadeleri yer aldı. 

Önceki ve Sonraki Haberler