1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Küresel yenilenebilir istihdamı yüzde 6 arttı

Küresel yenilenebilir istihdamı yüzde 6 arttı

Yenilenebilir enerjide küresel istihdam 2021’de 12 milyon 700 bin kişiye ulaştı. İstihdamda güneş ve rüzgarın öncülüğü devam ediyor.

Küresel yenilenebilir istihdamı yüzde 6 arttı

Enerji Günlüğü - 2021 yılında yenilenebilir enerjide küresel istihdam bir önceki yıla göre yüzde 5,8 oranında artış kaydetti. 

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından Uluslarası Çalışma Örgütü (ILO) işbirliğiyle hazırlanan ‘Yenilenebilir Enerji ve İstihdam 2022 Raporu’na göre, 2021 yılında dünya genelinde yenilenebilir enerji istihdamı ülkelerin sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşma planları, bölgesel değişimler, sanayide yeniden yapılanma, artan talep ve rekabet, teknolojik gelişmeler ve üretim süreçlerindeki değişimlerin etkisiyle bir önceki yıla göre yüzde 5,8 artış gösterdi ve 12 milyon 700 bin kişiye ulaştı. 

GÜNEŞ VE RÜZGAR İSTİHDAM ARTIŞINDA ÖNCÜ

İstihdamın sektörlere göre dağılımına bakıldığında ise güneş ve rüzgar enerjisi yenilenebilir enerjide küresel istihdam artışına öncülük etmeye devam ettiler. Geçen yıl itibarıyla güneş enerjisi sektöründe 4 milyon 291 bin kişi ve rüzgar enerjisi sektöründe 1 milyon 371 bin kişi istihdam edildi.

Sıvı biyoyakıt sektöründe 2 milyon 421 bin, hidroelektrikte 2 milyon 370 bin istihdama ulaşılırken, ısıtma ve soğutma sektöründe istihdam 769 bin, katı atıkların biyokütlesinden enerji üretiminde 716 bin, biyogazda 307 bin, jeotermal enerji alanında 196 bin ve diğer alanlarda 235 bin kişi oldu.

İSTİHDAMDA ÇİN LİDER

Raporda en fazla istihdam sağlayan ülkeler ise Çin, Brezilya, ABD, Hindistan ve Almanya olarak sıralanıyor.

Raporda ayrıca dünya genelinde yenilenebilir enerji sektöründe istihdam artışının devam edeceği ve 2030 yılında temiz enerji sektöründe çalışan sayısının 38,2 milyonu bulacağı tahmin ediliyor.

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler