1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Kurşunlu benzin çağı sona erdi

Kurşunlu benzin çağı sona erdi

Cezayir'deki benzin istasyonlarının kurşunlu benzin tedarik etmeyi bırakmasıyla, kurşunlu benzin kullanımı dünya çapında sona erdi.

Kurşunlu benzin çağı sona erdi

Enerji Günlüğü - Cezayir'deki benzin istasyonlarının kurşunlu benzin tedarik etmeyi bırakmasıyla, kurşunlu benzin kullanımı dünya çapında sona erdi.

BM Çevre Programı (UNEP-United Nations Environment Programme) kapsamında çok sayıda partnerle yürütülen neredeyse 20 yıllık kampanya, Cezayir’in de kurşunlu benzini terk etmesiyle sonuca ulaştı. Artık dünyada kurşunlu benzin kullanılmayacak. 

Motor performansını iyileştirmek için 1922’den itibaren benzin katkı maddesi olarak tetraetilkurşun (C8H20Pb) kullanılmaya başlamıştı. Bir süre sonra çevre ve halk sağlığına yönelik olumsuz etkileri olduğu anlaşılsa da kurşunlu benzin kullanımı onlarca yıl boyunca devam etti. Kurşunlu benzinin son kalesi olan Cezayir de Temmuz 2021 itibarıyla tedarik sürecini sonlandırınca dünya kurşunlu benzinden tümüyle kurtuldu. 

Kurşunlu benzinin her yıl 1,2 milyonun üzerinde erken ölüme ve özellikle çocuklarda IQ düzeyinin düşmesine neden olduğu düşünülüyordu. Kullanımının sona ermesiyle dünya, yılda 2,45 trilyon dolar kadar kümülatif ekonomik kayıptan da kurtulmuş oldu. 

Kurşunlu benzin kullanımı 1980’lerden itibaren özellikle gelişmiş ülkelerde sona ermiş; 2002’de ise OECD ülkeleri dahil çok sayıda ülke kampanyaya katılarak kurşunlu benzin kullanımı bitirmişti. Ancak boyalar, kurşunlu piller ve ev eşyalarındaki kurşun varlığı hala sorun olmaya devam ediyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler