1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kürt petrol jestine erteleme

Kürt petrol jestine erteleme

Enerji Günlüğü - Irak Kürdistan Özerk Yönetimi, Bağdat’a vermeyi planladığı petrolün sevkiyatını Kerkük-Ceyhan petrol boru hattındaki onarım nedeniyle...

Kürt petrol jestine erteleme

Enerji Günlüğü - Irak Kürdistan Özerk Yönetimi, Bağdat’a vermeyi planladığı petrolün sevkiyatını Kerkük-Ceyhan petrol boru hattındaki onarım nedeniyle erteledi.

Hükümet yetkililerinden yapılan açıklamada, Kuzey Irak’tan petrol ihracatı konusunda bir uzlaşmaya varmak isteyen Kürt yönetiminin Bağdat’a jest amacıyla, Irak boru hattına petrol gönderme kararının Kerkük-Ceyhan petrol boru hattındaki onarım nedeniyle ertelendiği ve sevkiyatın ileri bir tarihte yapılmasının planlandığı belirtildi.

MAZERET DEĞİL

Al Jazeera Diyarbakır muhabiri Mahmut Bozarslan, petrol boru hattının Musul yakınlarından geçen kesiminde geçen aylarda üst üste ciddi patlamalar meydana geldiğini hatırlatarak, onarım çalışmalarının petrol sevkiyatının gecikmesi için uydurulmuş bir mazeret olmadığını bildirdi.

Bozarslan, “Irak Şam İslam Devleti ve benzeri gruplar birkaç kez buralara saldırı düzenledi. O bölgedeki gerilimler nedeniyle hemen onarım yapılamamış olabilir. Petrol sevkiyatı kararı 10 gün önce açıklanmıştı, o günden bu yana Bağdat’tan olumsuz bir tepki gelmedi. Hatta Kürtlerin bu kararına Bağdat da bütçeyi arttırarak karşılık vermişti. Ortada bir kriz durumu yok” ifadelerini kullandı.

Erbil yönetimi iki hafta önce yaptığı açıklamada Bağdat ile petrol ihracatı konusunda henüz anlaşamadığını ancak Kürt yönetiminin iyi niyet göstergesi olarak bu kararı aldığını ilan etmişti.

Erbil 1 Nisan tarihinden itibaren, Kürt bölgesinde üretilecek petrolden günde 100 bin varili, Bağdat tarafından işletilen boru hatlarına aktarmayı planlıyordu.

Önceki ve Sonraki Haberler