1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kürt petrolü Akdeniz`e, parası Halkbank`a

Kürt petrolü Akdeniz`e, parası Halkbank`a

Enerji Günlüğü - Kuzey Irak'ta üretilip Kerkük-Ceyhan hattı üzerinden Ceyhan'a gönderilen petrolün satışına dün itibariyle başlanırken, gönderilen...

Kürt petrolü Akdeniz`e, parası Halkbank`a

Enerji Günlüğü - Kuzey Irak'ta üretilip Kerkük-Ceyhan hattı üzerinden Ceyhan'a gönderilen petrolün satışına dün itibariyle başlanırken, gönderilen petrolün parası Halkbank'a yatırılacak.

Enerji Bakanı ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün yaptığı açıklamada, Kuzey Irak'tan getirilerek Aralık ayından bu yana Ceyhan'da depolanan 2.5 milyon varile yakın petrolün uluslararası piyasalara sevkıyatına başlandığını söylemişti. Sevkıyatına başlanan petrol Akdeniz piyasasına, muhtemelen İtalya ve Almanya'ya gidecek.

Enerji Bakanı Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ceyhan'da depolanın petrolün yüklemesi dün akşam yapıldı ve yola çıktı. Bunun satışını yapan Irak'ın kendisidir. Akdeniz piyasasına satılan, muhtemelen İtalya ve Almanya'ya gidecek olan bir ham petroldür. Tam miktarı 1.05 milyon varilin biraz altında" dedi.

Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, ihraç edilen ilk ham petrolün gelirlerinin Halkbank'a yatırılacağını duyurdu. Petrolün ihraç edilmesi halinde bedelinin bankacılık sistemine hangi banka üzerinden gireceği ve kontrol edileceği tartışma konusuyken, Türkiye bu paraların Halkbank'a yatırılmasını istiyordu.

Bağdat yönetimi dün yaptığı açıklamada, merkezi hükümetin izni alınmadan yapılan ihracata itirazını devam ettirirken, Bölgesel Özerk Kürt yönetimi, Ceyhan'dan ihracatın süreceğini duyurdu. Erbil yönetimi, konuyu Bağdat ile müzakere etmeye açık olduğunu da yineledi.

ABD, KÜRT PETROLÜNÜN İHRACINDAN KAYGILI

MERKEZİ IRAK BAĞDAT YÖNETİMİ KÜRT PETROLÜNÜN İHRACINA KARŞI TAHKİM'E BAŞVURDU

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler