1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kürt petrolü Fas Limanına yanaşamadı

Kürt petrolü Fas Limanına yanaşamadı

Enerji Günlüğü - Türkiye üzerinden sevkıyatı yapılan ilk Kürt petrolünü taşıyan ve Fas’taki Muhammediye Limanı'nda yükünü boşaltması beklenen...

Kürt petrolü Fas Limanına yanaşamadı

Enerji Günlüğü - Türkiye üzerinden sevkıyatı yapılan ilk Kürt petrolünü taşıyan ve Fas’taki Muhammediye Limanı'nda yükünü boşaltması beklenen tanker yükünü boşaltamıyor.

Bağdat ile Erbil arasında yaşanan ve henüz bir çözüme ulaşamayan Kürt petrolünün satışı ile ilgili Erbili’in tek yönlü bir kararla Türkiye üzerinden yabancı ülkelere gerçekleştirmeye çalıştığı petrol sevkiyatı gerçekleşemedi. 1 milyon varil Kuzey Irak ham petrolünü taşıyan United Leaderhsip adlı tanker, Fas’taki Muhammediye Limanı'ndan 55 km uzakta demir attı. Fas yönetimi tankerin karasularını terk etmesini istiyor.

Muhammediye Limanı'ndan 55 km uzakta demir atmış halde bekleyen gemi, ilk rota olarak ABD’nin güney sahillerine doğru yol almış ancak daha sonra rotasını Akdeniz’e kırarak Fas’ın Muhammediye Limanı'na yanaşmıştı.

TANKERİN RESMİ EVRAKLARI TAMAMLAMASI GEREKİYOR

Fas Liman İşletmeleri Direktörü Nadia Laraki, geminin limandan uzaklaşması talebinin resmi makamlardan geldiğini, geminin limana geri dönüp dönmeyeceğinin ise şimdilik belirsiz olduğunu söyledi. Laraki, geminin gerekli resmi evraklarını tamamladıktan sonra limana girebileceğini, aksi durumda giriş izni verilmeyeceğini belirtti.

Bağdat’ın gemi yola çıktıktan sonra “yüksek kapasiteli bir uluslararası hukuk şirketi” ile anlaşarak satışı durdurmaya çalıştığı belirtiliyor. Fas’ın geminin kendi karasularını terk etme çağrısının Bağdat’ın yaptırımları ile ilgili olup olmadığı henüz netleşmiş değil.

22 Mayıs'ta Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden Türkiye'ye ihraç edilen petrolün uluslararası piyasalara sevkiyatına başlanmıştı. Açıklamayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yapmıştı.

Sevkıyatın başlamasından yaklaşık bir hafta sonra ise Irak Devlet Petrol Pazarlama Organizasyonu Genel Müdürü Macid Hılfi, Kürdistan Özerk Bölgesi’nden Türkiye’ye giden petrolü satın alan tüm müşteriler hakkında yasal işlem yapacağı tehdidinde bulunmuştu.

KÜRT PETROLÜ FAS'A ULAŞTI


KÜRT YÖNETİMİ PETROLÜNÜ AVRUPA’YA ULAŞTIRMADA KARARLI

Önceki ve Sonraki Haberler