1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kürt petrolü için en iyi güzergah Türkiye

Kürt petrolü için en iyi güzergah Türkiye

Enerji Günlüğü - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, bölgelerindeki petrolün uluslararası pazarlara ulaştırılması...

Kürt petrolü için en iyi güzergah Türkiye

Enerji Günlüğü - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, bölgelerindeki petrolün uluslararası pazarlara ulaştırılması konusunda Türkiye’den daha elverişli güzergah bulunmadığını kaydederek, yeni bir boru hattının inşasının uzun zaman almayacağını söyledi.  ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen "Kürt Perspektifi: Irak, Suriye, Türkiye ve Ötesi" konulu konferansta konuşan Hawrami, Bağdat’ın ülkeyi merkezileştirmesine ABD’nin sessiz kaldığını savundu. Hawrami, "Bağdat ABD’nin sessiz onayı olduğunu hissettiği sürece, bunu anayasayı uygulamama ruhsatı olarak görecektir" ifadelerini kullanarak, Iraklı Kürtlerin bir bağımsızlık planı olmadığını, Türkiye’nin de Irak’ın bölünmesini destekleyecek son ülke olacağını kaydetti.

PETROLÜN İHRACI

IKBY’nin Dış İlişkiler Sorumlusu Falah Mustafa Bakır, kuzey Irak’taki petrol kaynaklarının durumuna ilişkin bir soru üzerine, Irak anayasasına göre ülkedeki eski ve mevcut kaynakların kullanımının Bağdat ile ortaklaşa; yeni petrol yataklarını idarenin ise sadece bölgesel yönetime ait olduğunu söyledi. IKBY Koordinasyon Bakanı Kubat Talabani de, "Bizim yaptığımız yasal" diyerek, Bağdat yönetiminin petrol konusunda hala Saddam Hüseyin döneminin uygulamalarını ve anlayışını devam ettirdiğini ifade etti.

PETROL POLİTİKALARIMIZ ANAYASAYA UYGUN

IKBY Divan Başkanı Fuat Hüseyin ise, "Anayasa bize yeni petrol yataklarını idare etme hakkını veriyor. Petrol politikalarımız anayasaya uygun" dedi. Bu alanda, Türkiye ile işbirliğinin Irak’a karşı değil, aksine Irak’ın tamamının çıkarına olduğunu belirten Hüseyin, "Biz ekonomik ve kültürel ilişkilerimizi sadece Bağdat ile sınırlı tutamayız" ifadesini kullandı ve Türkiye’nin kendilerinin komşusu ve önemli bir ülke olduğu kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler