1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kürt petrolü taşıyan 7. tanker yola çıktı

Kürt petrolü taşıyan 7. tanker yola çıktı

Enerji Günlüğü - Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Ceyhan'a gönderdiği petrolü taşıyan 7. tanker de Türkiye'den ayrıldı. Şu ana kadar üçüncü...

Kürt petrolü taşıyan 7. tanker yola çıktı

Enerji Günlüğü - Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Ceyhan'a gönderdiği petrolü taşıyan 7. tanker de Türkiye'den ayrıldı. Şu ana kadar üçüncü ülkelere sevkedilen Kürt petrolü miktarı 6.5 milyon varile ulaştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği yöneticilerini kabul etti. Kabul sırasında gazetecilerin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) yönetimindeki bölgeden çıkarılıp Türkiye'ye ve buradan da üçüncü ülkelere gönderilen petrolle ilgili sorularını cevapladı.

Ceyhan'daki tepolardan yedinci tankerin de yüklensp sevkedildiğini açıklayan Bakan Yıldız, "Şu ana kadar 6.5 milyon varillik sevkiyat yapıldı" dedi. Boru hattıyla ilgili bazı çalışmalar yapıldığı için şu anda, Kuzey Irak'tan Ceyhan'a bir petrol sevkiyatının söz konusu olmadığını belirten Yıldız, bugüne kadar Kuzey Irak'tan Ceyhan'a gelen toplam petrol miktarının ise 7.8 milyon varil olduğunu açıkladı.

Irak Şam İslam Devleti Örgütü IŞİD'in, Irak'taki yedi petrol sahasının kontrolünü ele geçirmesinin Irak petrol kaynaklarının yönetimine etkisine ilişkin görüşleri de sorulan Yıldız şöyle dedi:

"IŞİD, şu anda hangi vesile ile olursa olsun, bizim muhatabımız değildir. Bazı blokların el değiştirmesi söz konusu, çok ciddi bir siyasi istikrarsızlık var; ancak bu bizim bakış açımızı değiştirmiyor."

Ham petrol fiyatlarında düşüş olmasına rağmen döviz fiyatlarındaki yükselişlerin Türkiye'nin enerji maliyetlerinin istenilen oranda gerilemesine yetmediğini belirten Yıldız, "Bazı kalemlerde aldığımız fiyatın altında sattığımız mallar var. Sektör olarak beklentimiz; hem ham petrol fiyatlarının hem dövizin düşmesi" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler