1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kürt petrolünü Rosneft ve BP aldı

Kürt petrolünü Rosneft ve BP aldı

Enerji Günlüğü - Kürt yönetiminin Türkiye üzerinden dünya piyasalarına sevk ettiği ham petrolünü Rus Rosneft ve İngiliz BP satın aldı.Bağdat ve...

Kürt petrolünü Rosneft ve BP aldı

Enerji Günlüğü - Kürt yönetiminin Türkiye üzerinden dünya piyasalarına sevk ettiği ham petrolünü Rus Rosneft ve İngiliz BP satın aldı.

Bağdat ve Amerika’nın baskıları ile alıcı bulmakta zorlanan Kuzey Irak petrolüne alıcı çıktı. Rosneft ve BP ortaklaşa sahip oldukları Alman arıtım tesisi işletmeci şirketi olan Ruhr Oil aracılığı ile bir kargo Kürt petrolü satın aldı.

BP’nin rafineride ana işletmeci olmasına rağmen, Kürt petrolünün ayrı bir ticari birim olan Ruhr Oil tarafından satın alınması dikkat çekti. Satın alınan petrol için iki şirket de yorum yapmayı reddetti.

Kürt petrolünün yüklendiği ilk tanker olan United Leadership, yükünü boşaltamadan iki kere rota değiştirmek zorunda kaldı. Ancak Reuters'a bilgi veren ticaret kaynakları, ikinci bir tankere yüklenen Kürt petrolünün Avrupa pazarında sessizce satın alındığını ifade ettiler. Minerva Antonia adlı ikinci tanker Kuzey Irak'taki Taq Taq sahasından çıkarılan ve Mersin'e kamyon ile sevk edilen yaklaşık 41,000 ton hafif Kürt petrolü taşıyordu.

Tanker, piyasa değeri yaklaşık 30 milyon dolar olan petrolü İtalya'nın Trieste limanına götürdü. Petrol buradan TAP ile Almanya’da bulunan Ruhr Oil’in arıtım tesislerine pompalandı. Petrolün teknik olarak teslim alma işleminin BP’nin Almanya kolu Deutsche BP’nin gerçekleştirdiği ifade edildi.

Bağdat Kürt petrolünün Avrupa’daki düzenli alıcısı olan Avusturyalı enerji şirketi OMV’yi daha önceden kara listeye almıştı. Hükümet ayrıca ülkedeki zengin petrol yataklarıyla ilgilenen şirketlerin gözünü korkutmak için de büyük petrol sahalarını işletme anlaşmalarında değişiklik yapabileceğini söylemişti.

Rosneft'in Irak'ta büyük bir projesi bulunmuyor, BP ise Irak'ın en büyük petrol sahası olan Rumaila'yı işletiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler