1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kürt petrolünün satışı gerçekleşti

Kürt petrolünün satışı gerçekleşti

Enerji Günlüğü - IKBY Sözcüsü Sefin Dizayi, petrollerini taşıyan gemilerin petrolü teslim edecekleri adreslere ulaştığını ve satışın gerçekleştiğini...

Kürt petrolünün satışı gerçekleşti

Enerji Günlüğü - IKBY Sözcüsü Sefin Dizayi, petrollerini taşıyan gemilerin petrolü teslim edecekleri adreslere ulaştığını ve satışın gerçekleştiğini söyledi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Sözcüsü Sefin Dizayi merkezi Erbil’de olan Rudaw televizyonuna yaptığı açıklamada, ‘United Leadership’ adlı yük gemisinin taşıdığı petrolün, ABD limanlarından geri çevrildiği yönündeki iddiaları yalanlayarak, “Gemiler, petrolü teslim edecekleri adreslere ulaştı ve satış gerçekleşti” dedi.

SATIŞ U.A. STANDARTLARA UYGUN

Petrol satışının, uluslararası standartlara göre yapıldığını vurgulayan Dizayi, petrol ihracında kararlı olduklarını ve geri adım atmayacaklarını ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 23 Mayıs’taki açıklamasında Kürt bölgesinden gelen ve Ceyhan’da depolanan ham petrolün 1 milyon varillik kısmını taşıyan gemilerin yola çıktığını duyurmuştu.

Yıldız, “Petrol Irak’ın petrolü, gelir Irak’ın geliri ve Halk Bankası’nda toplanan paralar, Kuzey Irak’ın da açıkladığı gibi eşit ve adilane paylaşımda. Bunu belirleyen de Irak Anayasası’nın kendisi. Yüzde 83′e yüzde 17′lik payla bunlar dağıtılacak. Bu manada Iraklı kardeşlerimizin kendi kararı doğrultusunda işlem yapılacak. O yüzden biz anlaşmalara aykırı bir işlem içinde, özellikle Kerkük Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı’yla alakalı bulunmayız. Anlaşmaya aykırı bir durum olmadı, olmayacağı kanaatindeyiz.” dedi.

Öte yandan ABD ve Bağdat yönetimi satışa tepki göstermişti. Bağdat yönetimi Türkiye’yi açgözlülükle itham ederken, ABD tek taraflı uygulamaların kabul edilemeyeceği açıklamasını yapmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler