1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kürt Yönetimi, milyar dolarlık petrol gelirinden olabilir

Kürt Yönetimi, milyar dolarlık petrol gelirinden olabilir

Enerji Günlüğü - Bağdat ve Ankara’nın petrol ticareti konusunda anlaşması nedeniyle Kürt Yönetimi’nin yaklaşık 12 milyar dolarlık bir ticarette...

Kürt Yönetimi, milyar dolarlık petrol gelirinden olabilir

Enerji Günlüğü - Bağdat ve Ankara’nın petrol ticareti konusunda anlaşması nedeniyle Kürt Yönetimi’nin yaklaşık 12 milyar dolarlık bir ticarette denklem dışında kalabileceği ifade edildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) gerçekleştirdiği referandumun ardından bölgedeki siyasi, ekonomik, askeri ve sosyal sürecin nasıl ilerleyeceği merakla beklenirken, Bağdat yönetiminin ‘Ham petrol ihracatı için Türkiye ile anlaştık’ açıklaması ve Türkiye’nin de bundan sonra petrol dahil tüm ilişkilerde Irak Merkezi Hükümetini muhatap alacağını açıklaması gözleri bir kez daha Kuzey Irak’a çevirdi. Enerji uzmanlarına göre Bağdat ve Ankara’nın doğrudan anlaşması yaklaşık 12 milyar dolarlık bir ticarette Erbil’in denklem dışında kalmasını beraberinde getirebilir.

SON BİR YILDA 208 MİLYON VARİL PETROL TAŞINDI

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Irak ve Türkiye tarafından yapılan açıklamaların süreçte yeni bir denklemi de beraberinde getirebileceğine dikkati çekti.

Irak’tan Türkiye’ye gelen iki paralel boru hattı bulunduğunun altını çizen Prof. Dr. Kumbaroğlu, “Boru hattı üzerinden son bir yıl içinde Irak’tan Türkiye’ye taşınan ham petrol miktarı 208 milyon varil. Bunun yüzde 65’i Türkiye’den dünya pazarlarına gönderiliyor.” ifadesini kullandı.

30 MİLYAR DOLARLIK ATIL POTANSİYEL DEĞERLENDİRİLEBİLİR

Irak’tan taşınan ham petrolün bugünkü fiyatlardan yıllık 12 milyar dolar tutarında bir ticaret hacmine denk geldiğine dikkati çeken Prof. Dr. Kumbaroğlu, “Boru hatlarının toplam kapasitesi ise 553 milyon varil düzeyinde. 208 milyon varil kullanılıyor, bu da 345 milyon varillik bir potansiyelin atıl olduğunu gösteriyor. Kaldı ki 345 milyon varil demek bugünkü fiyatlardan 20 milyar dolar gibi çok ciddi bir kalem anlamına geliyor ve bu potansiyel atıl durumda. Irak ve Türkiye arasında geliştirilecek işbirliği ile sadece petrolde altyapısı hazır, yılda 30 milyar dolarlık bir potansiyel değerlendirilebilir.

IRAK AYNI ZAMANDA DOĞAL GAZ ZENGİNİ

Ayrıca, 2017 yılı Şubat ayında İran ile Irak Merkezi Hükümeti arasında Kuzey Irak petrollerinin İran üzerinden dünya pazarlarına ulaşmasını sağlayacak boru hattı inşası için bir mutabakat anlaşması imzalandığını da hatırlatan Kumbaroğlu, petrolün yanı sıra doğalgazda da dünyanın en bakir ve ucuz çıkartılabilecek rezervlerinin Irak’ta bulunduğuna dikkat çekti. Rus petrol şirketi Rosneft’in iki hafta önce IKBY ile 30 milyar metreküplük doğalgaz boru hattı anlaşması imzaladığını belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler