1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kuzey Akım 2’de gaz akışı 2020’de başlayacak

Kuzey Akım 2’de gaz akışı 2020’de başlayacak

Enerji Günlüğü - Rus doğalgazının Baltık Denizi üzerinden Almanya ve Avrupa’ya sevkiyatını ikiye katlayacak olan Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı...

Kuzey Akım 2’de gaz akışı 2020’de başlayacak

Enerji Günlüğü - Rus doğalgazının Baltık Denizi üzerinden Almanya ve Avrupa’ya sevkiyatını ikiye katlayacak olan Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı 2020 yılının Ocak ayında gaz akışına hazır olacak.

Rus kamu doğalgaz şirketi Gazprom'un CEO'su Aleksey Miller, 2020 yılının Ocak ayında Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı üzerinden gaz tedarikine başlamaya hazır olacaklarını söyledi. Miller Kuzey Akım’ın ilk hattının da son bir yılda planlanandan yüzde 7 daha fazla kapasite ile sevkiyat gerçekleştirdiğini de kaydetti. 

FİNANSMANIN % 70’İ TAMAM

Miller ayrıca hat için gerekli finansmanın yüzde 70'inin temin edildiğini bildirdi. Kuzey Akım 2'ın 9,5 milyar euro olarak tahmin edilen maliyetinin yarısını Gazprom üstleniyor. Geri kalan miktar ise Uniper, Wintershall, Royal Dutch Shel, Engie ve OMV tarafından karşılanacak.

Ukrayna’da yaşanan iç savaştan sonra Kiev yönetimiyle sorunlar yaşayan Rusya, 2017’de başta Almanya olmak üzere Baltık Denizi ülkeleriyle Kuzey Akım 2 Boru Hattı Projesi anlaşmasına imza attı. Bu projeyle büyük çoğunluğu Ukrayna’dan Kuzey Avrupa’ya aktarılan gaz, Ukrayna saf dışı bırakılarak Baltık Denizi’nden doğrudan Kuzey Avrupa’ya aktarılacak. Proje çerçevesinde Rusya, Finlandiya, İsveç, Danimarka ve Almanya açıklarından aktarılacak gazın boru hattı için Danimarka hariç tüm ülkeler protokolü imzaladı. Danimarka ise prensipte projeye onay verdi. Danimarka’nın da projeye imza atması bekleniyor. 

Rusya’dan başlayarak Baltık Denizi boyunca uzanacak olan toplamda bin 200 kilometrelik boru hattının döşenmesinden sonra Rus gazı doğrudan Almanya’ya ulaşacak.

 
Önceki ve Sonraki Haberler