1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kuzey Akım 2'ye Polonya engeli

Kuzey Akım 2'ye Polonya engeli

Enerji Günlüğü - Kuzey Akım 2 projesinin inşaası için oluşturulması planlanan ortaklık kurma projeleri Polonya'nın muhalefeti nedeniyle geri çekildi.Rusya'nın...

Kuzey Akım 2'ye Polonya engeli

Enerji Günlüğü - Kuzey Akım 2 projesinin inşaası için oluşturulması planlanan ortaklık kurma projeleri Polonya'nın muhalefeti nedeniyle geri çekildi.

Rusya'nın Ukrayna'yı devre dışı bırakma isteği ile şekillenen ve Rusya-Avrupa ilişkilerinde sorun olan Kuzey Akım 2 boru hattının inşaası için Polonya Rekabet Kurulu'na yapılan katılım ortaklığı oluşturma başvurusu Polonya hükümetinin muhalefeti nedeniyle geri çekildi. 

Böylece, Avrupalı enerji şirketlerinin Rus doğal gazını Almanya'ya taşıyacak Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı için ortak şirket kurma planları çöktü.

Gazprom ve proje ortakları, Shell, Wintershall, Engie, OMV ve E.ON şirketleri ortak bir açıklama ile bu kararın projeyi etkilemeyeceğini, projeyi desteklemek için alternatif yollar bulabileceklerini bildirdiler. 

11 milyar Dolar değerindeki projenin Rusya'ya enerji bağımlılığını arttıracağı kaygısını taşıyan Polonya'nın muhalefeti ile geri çekilen başvuru projenin karşısına çıkarılan en son zorluk oldu.

Kuzey Akım 2, Baltık Denizi altından Almanya'ya bağlanan boru hattı ile yılda fazladan 55 milyar metreküp Rus gazını taşımayı öngörüyor. AB, ABD, Polonya ve bazı Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri projeye karşı çıkarken, Almanya projeyi destekliyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler