1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kuzey Irak petrolü için Türkiye-ABD-Rusya ittifakı

Kuzey Irak petrolü için Türkiye-ABD-Rusya ittifakı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'ta ABD'li ve Rus şirketlerle ortak çalışma yapılabileceğini bildirdi.Reuters'a...

Kuzey Irak petrolü için Türkiye-ABD-Rusya ittifakı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'ta ABD'li ve Rus şirketlerle ortak çalışma yapılabileceğini bildirdi.

Reuters'a konuşan Yıldız, "Türkiye, ABD'li ve Rus şirketlerle Kuzey Irak'ta petrol ve gaz arama gibi farklı projelere girebilir. Bu sene bu kapsamda Kuzey Irak'ta kamu şirketleri ve özel şirketlerle ticari sözleşmeler imzalanabilir" dedi. Kuzey Irak tarafının da bu tür arama projelerinde ortak olabildiğini ve bu çerçevede üçlü-dörtlü ortaklık oluşabileceğini ifade eden Yıldız, Irak'tan Türkiye'ye yönelik yapılması muhtemel boru hatları konusunda ise, "Şu anda Kerkük-Ceyhan ham petrol boru hattı (kapasite olarak) tamamlanmadan yeni bir petrol boru hattı anlamlı değil. Bu hat dolduktan sonra Irak'ın normalleşmesi için yeni boru hattı yapılabilir" dedi.

Yıldız, Irak'ın ürettiği petrol ve doğalgazı ihraç etmek istemesi durumunda Türkiye'nin buna yönelik pozitif tutumunu sürdüreceğine belirterek, "Irak'ın petrol üretim kapasitesinin artması ve günlük 6-7 milyona çıkması öngörülüyor da, neden bunların sevkiyatı öngörülmesin? Irak kendi iç ihtiyacından fazlasını satacak. Güneydense güneyden, kuzeydense kuzeyden bu petrolü ihraç edebilirler. Basra'nın kapasitesi sınırlı. Onlar güney-kuzey yönlü boru hattı istiyor, biz de buna sıcak baktığımızı zaten ilettik" diye konuştu.

Yıldız: Kuzey Irak’a kayıtsız kalamayız

 

Önceki ve Sonraki Haberler