1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kuzey Irak’tan Türkiye’ye petrol ihracatı başladı

Kuzey Irak’tan Türkiye’ye petrol ihracatı başladı

Enerji Günlüğü - Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Türkiye’ye petrol ihracatına başladı.Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin, Türkiye’ye petrol ihracatına...

Kuzey Irak’tan Türkiye’ye petrol ihracatı başladı

Enerji Günlüğü - Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Türkiye’ye petrol ihracatına başladı.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin, Türkiye’ye petrol ihracatına başlamasıyla Kuzey Irak enerji işbirliğinde ilk adım atıldı. orta vadede 2 milyon varile kadar çıkması hedeflenen Kuzey Irak petrolünün ilk etapta günlük 400 bin varile ulaşması bekleniyor. Kuzey Irak’ ta , ekonomik değeri 5 trilyon olarak hesaplanan petrol rezervinin 2019 yılına kadar Ceyhan üzerinden yıllık 90-100 milyar dolara yakın ciro gerçekleşeceği öngörülüyor.

Petrolün Türkiye üzerinden geçmesi konusunda Bağdat pürüzü tam olarak aşılamazken, Enerji Bakanlığı sürecin şeffaf ilerlediğini, hem Erbil hem de Bağdat yönetimine anlık bilgilendirme yapıldığını vurguladı. Petrolün satış gelirinin Türkiye’de bir kamu bankasına yatırılması bekleniyor. Bu bankanın da Halkbank olmasına kesin gözüyle bakıldığı ifade ediliyor.

Bugüne kadar Ceyhan’da 1.6 milyon varillik petrol birikti. Yetkililer, petrol satışını Kuzey Irak’ın yöneteceğini, ilk etapta hedefin uluslararası piyasalar olduğunu vurguladı.

Neçirvan Barzani, aralıktan bu yana yapılan görüşmelerden bir sonuç alınamayınca ihracata başlanacağını duyurmuştu. Geçtiğimiz günlerde ABD Neçirvan Barzani’nin bu açıklamasına karşı tepki göstererek uyarmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler