1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Lancet: İnsan sağlığı, fosil yakıtların insafına kaldı

Lancet: İnsan sağlığı, fosil yakıtların insafına kaldı

Hükümetlerin ve şirketlerin, bugün yaşayan tüm insanların ve gelecek nesillerin sağlığını ve hayatta kalmasını giderek daha fazla tehdit eden stratejiler izlemeye devam ettiği kaydedildi. Petrol ve gaz şirketleri en ağır suçlular olmaya devam ediyor.

Lancet: İnsan sağlığı, fosil yakıtların insafına kaldı

Enerji Günlüğü - İngiliz tıp dergisi Lancet, küresel fosil yakıt bağımlılığının çok sayıda küresel krizin ortasında iklim değişikliğine bağlı sağlık zararlarını artırdığını, hane halklarını değişken fosil yakıt piyasalarına karşı savunmasız bıraktığını açıkladı.

Dünyanın en yüksek etkili genel tıp dergisi ve en eskilerinden biri olan The Lancet yayınladığı Sağlık ve İklim Değişikliği Geri Sayımının yedinci yıllık küresel raporunda, hükümetlerin ve şirketlerin bugün yaşayan tüm insanların ve gelecek nesillerin sağlığını ve hayatta kalmasını giderek daha fazla tehdit eden stratejiler izlemeye devam ettiğini ortaya koyuyor. Rapora göre, Birden fazla krizin sağlık üzerindeki etkileri, fosil yakıt bağımlılığının devam etmesi nedeniyle daha da kötüleşmekte ve sağlık sistemleri üzerinde ilave baskı yaratıyor. Bu durum gıda güvensizliği, bulaşıcı hastalıkların yayılması, ısıya bağlı hastalıklar, enerji yoksulluğu ve hava kirliliğine maruz kalmaktan kaynaklanan ölüm risklerinin artmasına neden oluyor.

ÜLKELERİN FOSİL YAKIT FİNANSMANI DEVAM EDİYOR

Fosil yakıtlar, hükümetler ve şirketler tarafından sağlığa zarar verecek şekilde temiz enerji çözümlerine göre önceliklendirilmeye devam ediyor. İncelenen ülkelerin büyük çoğunluğu fosil yakıtları sübvanse etmek için hala toplu olarak yüz milyarlarca ABD doları ayırıyor - bu genellikle toplam sağlık bütçelerinde ayrılan miktarla karşılaştırılabilir veya hatta daha büyük meblağlara denk gelebiliyor. Bu arada fosil yakıt devlerinin mevcut stratejileri yaşanabilir bir geleceği tehdit ediyor ve emisyonların küresel ısınmayı en aza indirmeye yönelik uluslararası iklim hedeflerini aşmasına yol açıyor.

TEMİZ ENERJİYE GEÇİŞ HIZLANDIRILMALI

Ülkeler bu krizlere yanıtlar geliştirirken, fosil yakıtlara yeniden bağımlılık ölümcül derecede daha sıcak bir geleceğe maruz bırakabilir. Bununla birlikte, sağlık merkezli bir yanıt, derhal harekete geçildiği takdirde, gelişen bir gelecek sunabilir. Temiz enerji ve enerji verimliliğine geçişin hızlandırılması, iklim değişikliğine bağlı ölüm ve hastalıklarda daha fazla artışın önlenmesine yardımcı olacak ve gelişmiş enerji erişimi ve güvenliği, daha temiz hava, daha sağlıklı beslenme ve yaşam tarzları ve daha yaşanabilir şehirler yoluyla hızlı sağlık faydaları sağlayacaktır.

 

Önceki ve Sonraki Haberler