1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Letonya doğal gaz piyasası liberalleşiyor

Letonya doğal gaz piyasası liberalleşiyor

Enerji Günlüğü - Enerjide Rus doğal gaz devi Gazprom'a bağımlılığını azaltmak isteyen Kuzey Avrupa ülkesi Letonya, doğal gaz pazarını rekabete açtı. Letonya...

Letonya doğal gaz piyasası liberalleşiyor

Enerji Günlüğü - Enerjide Rus doğal gaz devi Gazprom'a bağımlılığını azaltmak isteyen Kuzey Avrupa ülkesi Letonya, doğal gaz pazarını rekabete açtı. 

Letonya gaz pazarının açılması için Enerji Kanunu'nda yapılan değişiklikler bugün yürürlüğe giriyor. Tüzel kişiler, 15 Haziran 2017'e kadar yeni bir doğal gaz tedarikçisi seçmek zorunda kalacaklar. Ancak hane halkının yeni bir gaz tedarikçisi seçmesi veya doğal gaz için piyasa fiyatı ödemesi gerekmeyecek. Ev aboneleri 2019 yılına kadar şu ana kadar Letonya'nın tek doğal gaz dağıtım ve satış şirketi olan Latvijas Gaze'den belirlenen fiyattan gaz almaya devam edecekler. 

Letonya'da 31 Mart 2017'ye kadar tedarikçi olmak isteyen ve aralarında iki tane de Litvanyalı şirketin bulunduğu toplam 15 şirket başvuruda bulundu. 

Letonya Ekonomi Bakanı, doğal gaz piyasasının liberalleşmesiyle tüketicilere daha kaliteli hizmet götürülmesinin yanında gaz tedariğinde güvenliği sağlayacağını kaydetti. 

Letonya, doğal gaz piyasasının liberalleştirme çalışmaları çerçevesinde yüzde 34 hissesi Gazprom'a ait olan Latvijas Gaze doğal gaz tekelinin ikiye bölünmesine karar verdi. Latvijas Gaze'nin doğal gaz depolama birimi Conexus Baltic Grid adıyla yeniden yapılandırıldı. Bu yeni şirket, 2,3 milyar metreküplük doğal gaz depolama kapasitesini yönetecek. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler