1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Libya petrol gelirini arttırdı

Libya petrol gelirini arttırdı

2021 yılında 21,6 milyar dolar olan Libya'nın petrol geliri 2022'de 22,01 milyar dolar seviyesine yükseldi.

Libya petrol gelirini arttırdı

Enerji Günlüğü - OPEC üyesi Libya’nın petrol geliri 2022 yılında bir önceki yıla göre %2 artarak 22 milyar dolar oldu.

Libya, lideri Muammer Kaddafi'yi deviren 2011 NATO destekli ayaklanmadan bu yana kaos içinde ve ülkenin ana zenginlik kaynağı olan petrol tesisleri sürekli olarak rakip grupların saldırısına uğruyor. Buna rağmen ülke petrol gelirlerini 2022 yılında az da olsa arttırabildi. Libya Merkez Bankası verilerine göre, 2021 yılında 103,4 milyar dinar (21,6 milyar dolar) olan Libya'nın petrol gelirleri 2022'de 105,5 milyar dinar (22,01 milyar dolar) seviyesine yükseldi.

Banka ayrıca ülkenin tek yetkili petrol şirketi olan Libya devlet petrol şirketi (NOC) için "acil ve geçici mali düzenlemeler" kapsamında 34,4 milyar dinar tahsis ettiğini de açıkladı. 

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olan Libya halihazırda günlük 1 milyon 200 bin varile yakın petrol üretiyor. Amerika Birleşik Devletleri, Libya petrol gelirinin şeffaf ve adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamak için bir mali gözetim mekanizması oluşturulmasını istiyor. 

LİBYA IEF’E ÜYE OLDU

Öte yandan Libya'nın, dünyada petrol ve gazın üretimi alanında faaliyet gösteren ülke ve kuruluşların yüzde 90'ından fazlasını bünyesinde barındıran Uluslararası Enerji Forumuna (IEF) üye olduğu belirtildi.Ulusal Birlik Hükümetine (UBH) bağlı Petrol ve Gaz Bakanlığının Facebook sayfasından konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. 

Açıklamada, Uluslararası Enerji Forumu Yürütme Konseyinin, Aralık 2022 itibarıyla Libya'nın söz konusu forumun 72. üyesi olmasını onayladığı ifade edildi. Bakanlığın açıklamasında, Libya'nın, üyesi olduğu diğer enerji örgütlerinde olduğu gibi IEF içinde de aktif bir şekilde rol oynayacağı kaydedildi. 

Etiketler : , , , , ,
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler