1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Libya’da ham petrol gemisi göçmenler tarafından kaçırıldı

Libya’da ham petrol gemisi göçmenler tarafından kaçırıldı

Enerji Günlüğü – Palau bayraklı Elhiblu 1 isimli ham petrol gemisi, Libya açıklarında kaçırıldı. Elhiblu 1’i kaçıranların, Libya’daki toplama...

Libya’da ham petrol gemisi göçmenler tarafından kaçırıldı

Enerji Günlüğü – Palau bayraklı Elhiblu 1 isimli ham petrol gemisi, Libya açıklarında kaçırıldı. 

Elhiblu 1’i kaçıranların, Libya’daki toplama kamplarından kaçtıktan sonra gemiye binen 108 mülteci arasındaki bazı göçmenler olduğu öğrenildi. Yola çıktıktan sonra geminin kendilerini tekrar Libya’ya götüreceğini anlayan göçmenler, Trablus limanına 6 deniz mili mesafede gemiyi ele geçirerek, rotasını tekrar kuzeye çevirdiler. 

Birleşmiş Milletler ve uluslararası yardım kuruluşlarının raporlarına göre, Libya’daki göçmenler; Kaddafi’nin linç edildiği 2011 yılından bu yana insan kaçakçılığı, kaçırılma, işkence ve tecavüz tehdidi altında yaşam savaşı veriyor. 

Kaçırılan ham petrol gemisi Elhiblu 1, 22 Mart 2019’da Tuzla Limanı’ndan demir almıştı. Tankerin 6 personeli bulunduğu; kaptanın Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olduğu; diğer tayfanın dördünün Hindistanlı, birinin de Libyalı olduğu öğrenildi. 

Geminin Malta’ya ya da yakınlarındaki Lampedusa adasına gidebileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Buna istinaden Maltalı ve İtalyan yetkililer olayla ilgili açıklamalarda bulundu. İtalyan parlamento üyesi aşırı sağcı Mattteo Salvini, mültecilerin İtalya’yı ancak teleskopla görebileceklerini öne sürerek bütün İtalyan limanlarının Elhiblu 1’e kapatılması gerektiğini açıkladı. 

Peş peşe açıklama yapan mülteci yardım kuruluşları ise hayatları tehlikede olan mültecilerin, Cenevre Sözleşmesi uyarınca, riskli bölgelere geri gönderilemeyeceğini ve AB ülkelerine kabul edilmeleri gerektiğini hatırlattılar. 

Önceki ve Sonraki Haberler