1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Lietuvos Dujos Gazprom’a karşı tahkim davasına katıldı

Lietuvos Dujos Gazprom’a karşı tahkim davasına katıldı

Enerji Günlüğü - Lietuvos Dujos doğalgaz fiyatlarını aşırı şişirdiği gerekçesi ile Gazprom’a karşı yürütülen tahkim davasına katıldı.Litvanya...

Lietuvos Dujos Gazprom’a karşı tahkim davasına katıldı

Enerji Günlüğü - Lietuvos Dujos doğalgaz fiyatlarını aşırı şişirdiği gerekçesi ile Gazprom’a karşı yürütülen tahkim davasına katıldı.

Litvanya enerji şirketi Lietuvos Dujos’un ortakları dün yaptıkları olağanüstü kurul toplantısında doğalgaz fiyatlarını aşırı şişirdiği gerekçesi ile Gazprom’a karşı yürütülen tahkim davasına katılma kararı aldı. Litvanya şirketin % 18 hissesine sahipken, Gazprom şirketin % 37’sine, E.ON SE ise %39’una sahip.

Şirket dün yayınladığı açıklamada, Gazprom’un şirkete sattığı doğalgaz fiyatının Letonya, Estonya veya Almanya’ya sattığı fiyattan daha yüksek olduğu, bunun da ülke ekonomisi ve aynı zamanda şirket için kötü sonuçlar doğurduğu ifade edildi. Bu yüksek fiyatlar nedeniyle şirketin müşterilerinin belirgin bir şekilde azaldığı da belirtildi.

Litvanya Enerji Bakanlığı doğalgaz fiyatlarını aşırı şişirdiği gerekçesi ile Gazprom’un aleyhine açtığı tahkim davasına % 18 hissesine sahip olduğu enerji şirketi Lietuvos Dujos’un da dahil olması için çağrıda bulunmuştu.

Lietuvos Dujos ise, 30 Ocak 2014 tarihinde yapmayı planladığı olağanüstü kurul toplantısında ortakları ile davaya katılma kararı alabileceklerini söyleyerek, olumlu bir ticari anlaşma yapılırsa davanın askıya alınacağı açıklamasını yapmıştı.

Elektriğinin %70’ini ithal eden ve Gazprom’un gazına %100 bağımlı olan Litvanya, 2012 yılının sonlarında Stockholm Tahkim Kuruluna başvurarak Rus enerji devi Gazprom'a yaklaşık 1.5 milyar Euro'luk dava açtı. Litvanya Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, anlaşmazlığın gaz tedariki sözleşmesi çerçevesinde Litvanya’ya sağlanan gaz için Gazprom'a fazladan yaptığı 1milyar 448 milyon Euro ödemeyle ilgili olduğu belirtiliyor. Litvanya Enerji Bakanlığı, 2004 yılında Rus gazını Litvanya'ya teslim eden ve dağıtımını yapan, Gazprom'un yüzde 37.1 hissesine sahip olduğu Lietuvos Dujos şirketinin özelleştirilmesi sırasında Gazprom ile imzalanan sözleşmede baz alınan fiyat formülünün daha sonra değiştirildiğini ve bir metreküp gaz fiyatının haksız olarak 84 dolardan 497 dolara arttırıldığını, 2004-2012 arasındaki gaz sevkiyatlarının bu fiyat üzerinden yapıldığını açıkladı.

LİTVANYA GAZPROM MÜCADELESİ KIZIŞIYOR

Önceki ve Sonraki Haberler