1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ligninden sürdürülebilir batarya üretilecek

Ligninden sürdürülebilir batarya üretilecek

Northvolt ile Stora Enso, ağaçlardan yapılan yenilenebilir anot malzemeleriyle endüstriyel ölçekte sürdürülebilir batarya üretmek için ortaklık kurdu.

Ligninden sürdürülebilir batarya üretilecek

Enerji Günlüğü - Stora Enso ve Northvolt, İskandinav ormanlarından üretilen lignin bazlı sert karbon kullanarak sürdürülebilir bataryalar üretmek üzere işbirliği yapacaklar.

İsveç merkezli batarya üreticisi Northvolt ve Finlandiyalı ormancılık şirketi Stora Enso, ağaç liflerini birbirine bağlayan ve eskiden enerji elde etmek için yakılan ormancılık yan ürünü "lignin"den batarya üretmeye çalıştıklarını duyurdu. 

İki şirketin imzaladığı işbirliği anlaşması kapsamında Stora Enso, lignin bazlı anot malzemesi olan Lignode’u tedarik ederken, Northvolt hücre tasarımına, üretim süreçlerinin geliştirilmesine ve teknolojinin büyütülmesine odaklanacak. İki şirket tamamen Avrupa hammaddelerinden elde edilen anot içeren, hem karbon ayak izini hem de maliyeti düşüren, dünyanın ilk endüstriyel bataryasını geliştirmeyi amaçlıyor. 

Stora Enso’nun biyomalzemelerden sorumlu başkan yardımcısı Johanna Hagelberg, lignin bazlı sert karbonunun “Avrupa’nın stratejik anot hammaddesi tedarikini güvence altına alacağını” ve “hareketlilikten sabit enerji depolamaya kadar uygulamalar için sürdürülebilir pil ihtiyaçlarını” karşılayacağını açıkladı.

Northvolt, Şubat ayında Stora’dan eski bir İsveç kağıt fabrikasını satın alarak 2024’ün sonlarına kadar yıllık üretim kapasitesi 100 gigawatt saatin üzerinde olan bir katot malzeme fabrikasına dönüştürmüştü. 

Ağaç liflerini birbirine bağlayan ahşabın bir parçası olan lignin, bir ağacın yüzde 20-30’unu oluşturuyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler