1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Limak-Cengiz-Kolin`den, Türkiye`nin en yüksek barajına imza

Limak-Cengiz-Kolin`den, Türkiye`nin en yüksek barajına imza

Enerji Günlüğü - Limak-Cengiz-Kolin Ortak Girişim Grubu, Türkiye'nin en yüksek barajını da içeren Yusufeli HES projesi için imza attı.Türkiye’nin...

Limak-Cengiz-Kolin`den, Türkiye`nin en yüksek barajına imza

Enerji Günlüğü - Limak-Cengiz-Kolin Ortak Girişim Grubu, Türkiye'nin en yüksek barajını da içeren Yusufeli HES projesi için imza attı.
Türkiye’nin enerji ve inşaat alanlarında önde gelen kuruluşlarının yer aldığı Limak – Cengiz – Kolin Ortak Girişimi’nin 487 milyon TL teklifiyle ihalesini kazandığı Yusufeli Barajı ve Hidro Elektrik Santral (HES) Projesi’nin imza töreni Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımıyla DSİ Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. İmza törenine DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz ve Kolin Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu katıldı.

DÜNYANIN ÜÇÜNCÜ YÜKSEK BARAJI
Çoruh havzasında inşa edilecek Yusufeli Barajı ve HES Projesi, tamamlandığında 270 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde ise dünyanın 3. yüksek barajı olacak. Toplam depolama hacmi yaklaşık 2.2 milyar metreküp olacak Yusufeli Barajı ve HES ile yıllık 1 milyar 817 milyon kilovat saat enerji üretilecek. Yaklaşık 750 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak olan Yusufeli Barajı gövdesinde yaklaşık 2.9 milyon metreküp beton kullanılacak. Proje kapsamında toplam 86 km yol yapılacak baraj, 5 sene içerisinde kendisini amorti edecek.

EKONOMİYE YILLIK 330 MİLYON TL KATKI
Yusufeli Barajı ve HES Projesi’nin devreye girdikten sonra ülke ekonomisine yılda 330 milyon liralık katkı sağlayacağı hesaplanıyor. Sözleşmenin imzalanmasıyla birlikte başlayacak çalışmaların 2 bin 340 gün sürmesi bekleniyor. Proje bölgede 1200 kişinin istihdamına katkıda bulunacak. İstihdam yoğun çalışma dönemlerinde çalışan sayısı 1800 kişiye ulaşabilecek.