1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Limak Enerji 4000 MW hedefliyor!

Limak Enerji 4000 MW hedefliyor!

Enerji Günlüğü - Limak Grubu, enerji portföyünü iki katına çıkarıp 4 bin MW'lik kurulu güce ulaşmayı hedefliyor. Grup, enerji yatırımlarını...

Limak Enerji 4000 MW hedefliyor!

Enerji Günlüğü - Limak Grubu, enerji portföyünü iki katına çıkarıp 4 bin MW'lik kurulu güce ulaşmayı hedefliyor. Grup, enerji yatırımlarını diğer altyapı yatırımlarından ayırıp halka arzı planlıyor.

Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın işletmecisi ISG'deki yüzde 40 hissesini 285 milyon Euro karşılığında TAV Havalimanları Holding'e satmak için anlaşmaya varan Grubun yeni hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Bundan sonra ortaklarımıyla birlikte 3. havalimanına konsantre olacaklarını aktaran Ebru Özdemir, "Ayrıca biz Türkiye'de çok ciddi olarak enerji sektörüne inanıyoruz ve yeni enerji projeleri yapmak istiyoruz. TAV'dan alacağımız 285 milyon euroluk kaynağı da kendi yeni enerji projelerimiz ve üçüncü havalimanında kullanmayı öngörüyoruz" dedi.

Özdemir'in verdiği bilgilere göre Limak Yatırım, gelecek beş yıl içinde yeni projeler ve satın almalar yoluyla enerji üretimindeki portföyünü iki katına çıkarmayı hedefliyor. Bu hedef, Limak Enerji'nin 4000 MW'lik bir kurulu güce ulaşması anlamına geliyor.

KÖMÜR, RÜZGAR VE GÜNEŞ SIRADA

Enerji sektörünün önümüzdeki dönemde Limak Grubu içerisinde açık ara önde giden ana iş kolu olacağını belirten Özdemir, enerjide üretimden ticarete kadar dikey entegrasyonu tamamladıklarını belirterek, "Bölgesinde güçlü bir enerji oyuncusu olmak istiyoruz. Hem üretimi çeşitlendireceğiz, hem işin ticaretinde ve dağıtımında da varız. Önümüzdeki dönemde kömür santrali, rüzgar santrali ve güneş santrali kurmayı da hedefliyoruz" dedi.

YAKINDA 2000 MW'YE ULAŞACAK

Limak'ın elektrik üretim portföyünde geçen yıl özelleştirme ihalesiyle aldıkları 1,200 MW'lık Hamitabat doğalgaz çevrim santrali ve şu anda işletmede olan 626 MW'lık HES bulunuyor. Özdemir, 130 MW'lık Pembelik HES projesinin bir ay içinde devreye gireceğini, 100 MW'lık Kargı HES projesinin ise proje aşamasında olduğunu söyledi. Özdemir, "Bir de 15 MW'lık Buharkent jeotermal projemiz var. Dolayısıyla çok yakın zamanda Kargı ve jeotermali de bitirince 2 bin MW'lık bir büyüklüğe ulaşmış olacağız" dedi.

HAMİTABAT'A 520 MİLYON EURO

Hamitabat Santrali'ni devraldıktan sonra yenileme yatırımına başladıklarını hatırlatan Ebru Özdemir, "Santralin yenilenmesi için Gama Güç Sistemleri şirketiyle geçtiğimiz günlerde bir anlaşma imzaladık. Santralin ekipmanları ise Siemens'den alınacak. Orada 520 milyon Euro yatırım yapacağız ve bütün santrali yenileyerek yeni üniteler koyacağız. Bu yatırımı da 2016 sonunda devreye almayı hedefliyoruz" dedi.

Limak Yatırım, elektrik dağıtımında Boğaziçi, Uludağ, Akdeniz ve Çamlıbel EDAŞ'ların işletmesini yürüten Cengiz-Limak-Kolin konsorsiyumunda eşit ortak konumunda. Çalık Grubu ile Kosova'nın elektrik dağıtımını da ortak olarak yapan Limak, burada da yıllık 4.5 milyar kWh elektrik dağıtıyor. Ayrıca Bulgaristan, Romanya ve Sırbistan'dan elektrik ithal ediyor.

ENERJİ'Yİ HALKA AÇACAK

Sabiha Gökçen'in satışının tamamlanmasından sonra Limak Yatırım'ın içindeki enerji grubunu diğer altyapı işlerinden ayırmayı düşündüklerini kaydeden Ebru Özdemir, önümüzdeki dönemde enerji portföyünü içeren şirketi halka arz edebileceklerini de ekledi.

3. HAVALİMANI'NIN İLK ETABI 2017'DE

İstanbul'a üçüncü havalimanının yapımı ve 25 yıllık işletimi ihalesini geçtiğimiz yıl Limak-Cengiz-Kolin-Kalyon-Mapa ortak girişim grubu 22.152 milyon euro artı KDV teklifle kazanmıştı. Havalimanının 90 milyon yolcu kapasiteli ilk etabının 2017 yılının Ekim ayında hizmete açılması hedefleniyor. İlk etabını Ekim 2017'ye yetiştirmeye çalıştıkları 3. havalimanının finansmanı için bankalarda görüşmelerin devam ettiğini belirterek "Burada 4.5 milyar euroluk bir ilk paket yapmayı hedefliyoruz. Toplam 5.5 milyar euroluk bir yatırım bedeli var, kalan kısım sermaye olarak eklenecek" dedi.

GÜNEYDOĞU İSKENDERUN'A YAKLAŞIYOR

Limak'ın İskenderun Limanı'nın işletmesini de yürüttüğünü hatırlatan Özdemir, tekrar ihaleye çıkması halinde otoyol özelleştirmeleri ile ilgilenebileceklerini söyledi. İskenderun limanına devraldıkları 2.5 yıldan bu yana 250 milyon dolar yatırım yaptıklarını ve kapasiteyi 1.3 milyon TEU'ya çıkardıklarını diye getiren Özdemir, "Biz bölgenin hinterlandı açısından en önemli limanıyız. Güneydoğu'yu İskenderun'a çok daha yakınlaştıracak olan Hassa Tüneli Projesi de tamamlanırsa çok daha yakınlaşacağız" dedi.

KUVEYT VE KARADAĞ'LA İLGİLENİYOR

Kuveyt Havalimanı'nın inşaat ihalesine de gireceklerini belirten Özdemir, "Ayrıca Karadağ havalimanları ile ilgileniyoruz, Gana'da bir havalimanı var, Suudi Arabistan'daki havalimanları, Mısır'daki havalimanları, Yemen Havalimanı ile ilgiliyiz. Bunlardan bazıları inşaat, bazıları işletme projeleri" dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler