1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Limak Enerji CEO'su Ergüven yatırım süreçlerinin uzunluğundan yakındı

Limak Enerji CEO'su Ergüven yatırım süreçlerinin uzunluğundan yakındı

Limak Enerji CEO’su Birol Ergüven, enerjide dışa bağımlılığı azaltma yaklaşımıyla çeşitli destekler sağlanan yenilenebilir enerji yatırımlarının yüksek fiyat ya da avantajlı tarifeler yerine vergiler yoluyla teşvik edilmesini önerdi.

Limak Enerji CEO'su Ergüven yatırım süreçlerinin uzunluğundan yakındı

Enerji Günlüğü - Limak Enerji CEO’su Birol Ergüven Enerji Günlüğü’nden Mehmet Dayıoğlu’nun sorularını cevapladı. Ergüven, rüzgar enerji santrali yatırımlarında başvuru ve lisanslama süreçlerinin uzunluğuna dair şikayetlerin hatırlatılması üzerine “Sadece rüzgar değil aslında güneşte de aynı problem var” dedi.

Enerji yatırımcılarının bir çok noktada benzeri sorunları yaşadığını ifade eden Ergüven “İzin süreçleri maalesef çok uzun ve sürekli birbirini takip eden tekrarlayan süreçler halinde. Bunun bir an evvel düzeltilmesi gerekiyor ki daha fazla kapasiteye erişebilelim” diye konuştu.

 

SERBEST PİYASA TARTIŞMALARI


Ergüven, elektrik fiyatlarının serbest piyasada belirlenmesi talepleri ile Azami Uzlaştırma Fiyatı uygulamasına son verilmesine ilişkin sorulara şu karşılığı verdi:

“Bence asıl önemli konu bu. Eğer bir piyasada siz fiyatla sürekli oynuyorsanız, kuralları değiştiriyorsanız, piyasaya güven bir süre sonra gidiyor. Haliyle, eğer biz enerji arz güvenliğinden bahsediyorsak ve enerji arz güvenliğiyle ilgili endişelerimiz varsa öncelikle fiyat istikrarı piyasada kendiliğinden oluşmalı” dedi.

Fiyata yönelik sürekli müdahalelerin piyasaya inancı azalttığının altını çizen Birol Ergüven, güneş ve rüzgâr gibi sektörlerin doğrudan fiyat veya tarife teşvikleri yerine fiyat serbestisi çerçevesinde desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Ergüven, “Bir teşvik verilecekse bu vergi üzerinden yapılmalı. Bir yerde biriken fazla bir kâr varsa ve bir kısmı transfer edilecekse, bu normal kurumlar vergisi kanalıyla yapılmalı. Fiyata doğrudan müdahale olmamalı” ifadesini kullandı.

 

LİMAK 'YEŞİL AMONYAK' PEŞİNDE
 

Limak Enerji CEO'su Birol Ergüven, son dönemde gerek enerji sektöre gerekse enerji sektörü dışı aktörlerin büyük ilgi gösterdiği hidrojen işineyatırım yapıp yapmayacakları sorusuna “Biz hidrojen daha çok yeşil amonyak, green ammonia konusuna çalışıyoruz. Bunun bir çok üstünlüğü var özellikle taşıma anlamında. Tahmin ediyorum birkaç sene içinde, burada biraz daha saflar netleştiğinde bu alanda yatırım yapmak istiyoruz” karşılığını verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler