1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Limak, Hamitabat Gaz santraline ortak buldu

Limak, Hamitabat Gaz santraline ortak buldu

Enerji Günlüğü - Limak Grubu, Hamitabat Doğalgaz Kombine çevrim Santrali'nin yüzde 25 hissesini Avrupalı altyapı fonu InfraMed Infrastructure'e sattı.Limak...

Limak, Hamitabat Gaz santraline ortak buldu

Enerji Günlüğü - Limak Grubu, Hamitabat Doğalgaz Kombine çevrim Santrali'nin yüzde 25 hissesini Avrupalı altyapı fonu InfraMed Infrastructure'e sattı.

Limak Grubu, özelleştirme ihalesini kazanarak devraldığı Hamitabat Doğal Gaz Komine Çevrim Santrali'nde yabancı ortak buldu. Limak Yatırım ile Avrupalı kurumsal yatırımcıların oluşturduğu altyapı fonu InfraMed Infrastructure arasında, fonun projeye yüzde 25 oranında ortak olması konusunda anlaşma sağlandı. Söz konusu ortaklık Rekabet Kurulu ve EPDK onayının alınması ile geçerlilik kazanacak.

InfraMed, Limak Grubu ile daha önce Limakport İskenderun'da da ortaklığa gitmişti. Böylece InfraMed, Türkiye'de ilk kez enerji alanında bir ortaklığa girmiş oldu.

Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Türkiye’nin ilk doğal gaz kombine çevrim santrali olan 1.156 MW kapasiteli Hamitabat'ı geçen yıl portföylerine kattıklarını hatırlattı.

Tesisi, 520 milyon Euro yatırımla dünyanın en verimli santrallerinden biri haline getireceklerini kaydeden Özdemir, yapılacak yatırımla santralin verimliliğinin mevcut yüzde 38 seviyesinden yüzde 62’ye çıkartılacağını vurguladı. Ebru Özdemir, "Yeni yatırım çalışmaları Türkiye'nin büyüyen elektrik talebini karşılamaya önemli bir katkı sağlarken, cari açığın azaltılması açısından da yararlı olacaktır" dedi.

InfraMed CEO'su Frederic Ottavy, InfraMed’in uzun vadeli bir bakış açısıyla, finansal ve ekonomik gelişmeyi hedefleyerek Türkiye’deki yatırımlarını çeşitlendirdiğini belirtti. InfraMed Direktörü Marian Bocek ise Hamitabat yeni santral yatırımının Türkiye’nin artan enerji ihtiyacını karşılamak açısından büyük önem taşıdığını belirterek, "Bu yatırımla Türkiye, doğal gaz santralleri konusunda bölgesindeki standartları belirleyecek" dedi.

Limak Yatırım, mevcut projelerinin geliştirilmesinin yanı sıra gelecek beş yıl içinde yeni projeler ve satın almalar yoluyla, enerji üretimindeki portföyünü iki katına çıkararak, kurulu gücünü 4 bin MW’a ulaştırmayı hedefliyor.

Avrupa Yatırım Bankası, İtalyan Cassa Depositi e Prestiti, Fransız Caisse des Depots et Consignation, Caisse de Depot et de Gestion ve EFG Hermes tarafından 2010 yılında kurulan, 385 milyon Euro büyüklüğündeki alt yapı fonu InfraMed, Akdeniz bölgesindeki projelerin finansmanına odaklanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler