1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Linde'nin hidrojenli aracı elektrikli araçlara yenildi

Linde'nin hidrojenli aracı elektrikli araçlara yenildi

Enerji Günlüğü - Alman Linde AG, Münih’te bulunan BeeZero adlı hidrojen destekli araba paylaşım hizmetini elektrikli araçlarla rekabet edemediği için...

Linde'nin hidrojenli aracı elektrikli araçlara yenildi

Enerji Günlüğü - Alman Linde AG, Münih’te bulunan BeeZero adlı hidrojen destekli araba paylaşım hizmetini elektrikli araçlarla rekabet edemediği için 30 Haziran’da sonlandıracak.

Elektrikli araçların yaygınlaşması nedeniyle gerek verimlilik gerekse çevre konusunda geleceğin yakıtı olarak bahsedilen Hidrojen yakıt hücresi teknolojisi gerilemeye başladı. Dünyanın en yaygın elementini tüketen ve sadece su yayan hidrojen yakıtlı otomobiller üretim maliyetlerinin oldukça yüksek olması ve ürün pazarının çok dar olması nedeniyle elektrikli araçlarla rekabet edemiyor.  

Merkezi Almanya'nın Münih şehrinde bulunan Linde AG, “ekonomik açıdan uygun” olmadığı için ulaşımda sıfır emisyon hedefiyle Münih kentinde başlattığı hidrojen yakıtlı araç paylaşım hizmeti veren BeeZero’yu 30 Haziran'da kapatacağını açıkladı.

2016 yılında Münih, sadece yakıt hücresiyle çalışan hatchback'leri kapsayan, BeeZero adlı bir araba paylaşım hizmeti sunan ilk şehir oldu. Tek bir depoyla 600 km gidebilen 50 adet hidrojen yakıtlı Hyundai ix35 araçları buradan kiralanabiliyordu. 

FİYAT REKABETİ HİZMETİN SONUNU GETİRDİ

Ancak BeeZero, 700 litrelik akülü ve yakıtla çalışan kiralık araç filosu olan BMW'nin sahip olduğu DriveNow'a karşı rekabet edemedi. BMW i3’ün yıllık kirası 37,550 euro iken Hyundai ix35’in yıllık kirası en az 65,450 euro. Ayrıca dördü Münih’te olmak üzere Almanya genelinde toplam 30 hidrojen yakıt şarj ünitesi bulunurken, yüzlerce elektrikli araç şarj ünitesi bulunuyor. 

Emisyon salımı için hidrojen yakıtlı otomobillerin en ideal ulaşım araçları olduğunda hemfikir olan uzmanlar, Tesla’nın sahibi Elon Musk’ın hidrojen yakıtlı otomobil projesini terkedip tamamen elektrikli araç üretimine geçmesini de hidrojen yakıtlı araçların gerilemesinde büyük role sahip olduğunu kaydediyorlar.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler