1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Linyit ve taşkömürüne beklenen destek geldi

Linyit ve taşkömürüne beklenen destek geldi

Linyit ve taşkömürü çıkaran yer altı maden işletmelerine, yer altındaki maden işlerinde meydana gelen maliyet artışlarının karşılanması amacıyla destek sunulacak.

Linyit ve taşkömürüne beklenen destek geldi

Enerji Günlüğü - Linyit ve taşkömürü çıkaran yer altı maden işletmelerine, yer altındaki maden işlerinde meydana gelen maliyet artışlarının karşılanması amacıyla destek verilecek.

Enerji ihtiyacının karşılanmasında yerli kaynakların kullanımını arttırma ve dolayısıyla dışa bağımlılığı azaltma hedefi çerçevesinde uzun süredir beklenen devlet desteği geldi. Bakanlar Kurulu, Linyit ve Taşkömürü Çıkaran ve Özel Hukuk Tüzel Kişilerinin Ruhsat Sahibi Olarak İşlettikleri Yer Altı Maden İşletmelerine, Yer Altındaki Maden İşlerinde Meydana Gelen Maliyet Artışlarının Karşılanması Amacıyla Destek Verilmesine İlişkin Kararını bugünkü Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe koydu.

Buna göre, yeraltında çalışan işçi başına aylık destek ödenecek. Destek ödemeleri 1.1.2016 tarihinden itibaren beş yıl süreyle verilecek. 

İŞÇİ BAŞINA EK MALİYET HESAPLAMA FORMÜLÜ

Destek miktarı ise T(İşçi başına gelen ek maliyet)= (Ta(Asgari ücetin iki katı ödenmesinden oluşan ek maliyet)+Tç (Bir işçi için çalışma saatinin azalması sonucu oluşan ek maliyet)+ Ti (tatil gün sayısı artışı sonucu oluşan ek maliyet)) x O (destek oranı) olarak  hesaplanacak.

DESTEK ÖDEMESİNİN YAPILMAYACAĞI DURUMLAR

Üretim faaliyetleri iş güvenliği nedeniyle yetkili Bakanlıklarca durdurulan işletmelerde üretime geçilme tarihine kadar ödeme yapılmayacak. Yine işçi ücretlerinin işçilere ödenmemesi durumunda ödeme yapılana kadar ödeme yapılmayacak. 

Asgari ücretin işverene maliyetinin hesaplanmasında ilgili mevzuat hükümlerine göre verilen diğer destekler dikkate alınacak. 

Açık ve yer altı üretim yöntemi ile faaliyette bulunulan sahalarda, açık işletmelerden üretilen kömürün yer altı üretimi olarak beyan edilmesinin ve/veya dışarıdan kömür alındığının tespiti halinde, fazla ödenen destek tutarının on katı tutarında ceza verilecek. 

Bu destekler Bakanlık bütçesine konulan ödeneklerden karşılanıyor. 

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler