1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Lisanssız elektriğe hem hız, hem kolaylık

Lisanssız elektriğe hem hız, hem kolaylık

Enerji Günlüğü - (ÖZEL HABER) Lisanssız elektrik üretim tesisleri hak ve yükümlülükleriyle birlikte bir başkasına devredilebilecek. Üretim izin...

Lisanssız elektriğe hem hız, hem kolaylık

Enerji Günlüğü - (ÖZEL HABER) Lisanssız elektrik üretim tesisleri hak ve yükümlülükleriyle birlikte bir başkasına devredilebilecek. Üretim izin süreçleri de hızlanacak.

Lisansız Elektrik Üretim Yönetmeliği, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK-Kurul) geçtiğimiz haftaki toplantısında kabul edildi. Resmi Gazete'de yayınlanması beklenen yönetmelikle, lisanssız üretim yapmak isteyenlerin işlerinin kolaylaştırıldığı bildirildi.

BELGELER SONRADAN TAMAMLANABİLECEK

Enerji Günlüğü'nün edindiği bilgiye göre, LÜY yönetmeliğinde lisanssız üretim yatırımlarının hızlandırılması kaygısı gözetildi. Bu nedenle isteklilerin başvuru dosyalarını verirken, üretim izni alabilmeleri için gereken tüm gerekli izinlerin ve onayların en baştan alınması istenmeyecek.

İZİN-ONAY SÜREÇLERİ PARALEL YÜRÜYEBİLECEK

Bunun yerine, ilgili dağıtım şirketine başvuru yapıldıktan sonra da söz konusu belgeler hazırlanabilecek ve diğer süreçler işletilebilecek. Böylece herhangi bir kurum ya da kuruluş nezdinde işleyecek süreç, bir başka kurum ya da kuruluştan alınması gereken izni ya da onayı beklemeyecek. Bu sayede de lisanssız üretim tesisi kurmak isteyenler, sonuca daha çabuk gidebilecek.

TESİS VE HAK DEVREDİLEBİLECEK

Yönetmelik, lisanssız elektrik üretimine yatırım yapma isteğini kamçılayacak bir başka yenilik daha getiriyor. Enerji Günlüğü'nün yetkililerden edindiği bilgilere göre Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği'nde yer alan hükümlere göre, verilen lisanssız üretim hakları, ihtiyaç halinde başkalarına da devredilebilecek.

Örneğin, fabrika binasının çatısına güneşe dayalı lisanssız üretim tesisi kurdurtan bir girişimci, fabrikayı kapatmak ya da boşaltmak istediği zaman, bu tesisleri hak ve izinleriyle birlikte, binayı daha sonra kullanacak yeni bir kiracı ya da mülk sahibine devredebilecek. 

Mehmet KARA

LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETENLER DE YENİLENEBİLİR ENERJİ DESTEĞİNDEN (YEKDEM) YARARLANACAK

Önceki ve Sonraki Haberler