1. YAZARLAR

  2. Mehmet KARA

  3. Lisanssız elektrik üretimine şaşırtan destek
Mehmet KARA

Mehmet KARA

Yazarın Tüm Yazıları >

Lisanssız elektrik üretimine şaşırtan destek

Genel olarak lisanssız elektrik üretim yatırımcıları, özelde de güneş enerjisi sektörünün uzun zamandır beklediği müjdeli haber geldi. 

Haber, lisanssız elektrik üretim yatırımlarını, özellikle de güneşe dayalı çatı ve cephe uygulamalarını yaygınlaştıracak bir gelişmeyle ilgili. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), lisanssız elektrik üretim tesisi işletmecilerini, üreticilerden alınan sistem kullanım bedelinden muaf hale getiren bir karar aldı. 

Karar Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü GÜNDER ve Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) tarafından olumlu karşılandı. 

GENSED Başkanı Halil Demirdağ, bu konudaki memnuniyetini “Beklenenin en ideali. Bu kadar iyi bir destek beklemiyordum doğrusu” diye ifade ediyor. Demirdağ, DÜNYA Gazetesi ve Enerji Günlüğü’ne yaptığı değerlendirmede alınan son kararla birlikte güneşe dayalı lisanssız elektrik üretim yatırımlarının hızlanacağını dile getirdi. 

GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli de, Enerji Günlüğü ve DÜNYA Gazetesi’ne şu değerlendirmede bulundu:

“12 Mayıs’ta çıkan aylık mahsuplaşma değişikliğinin açıkta kalan kısmı tam da burasıydı. EPDK’dan bu konuda karar bekleniyordu. Beklenene yakın bir düzenleme çıktı. Hatta, lisanssız elektrik üreticisinin, tüketici şapkasıyla ödeyeceği dağıtım bedelinin, kendi üretimi kadarki tüketim için yüzde 50 düşürülmesi ilave bir teşvik olmuş. Bundan sonra kurulumların hızlıca artacağını düşünüyoruz.” 

Bizce EPDK’nın lisanssız güneş enerjisi projelerine yönelik aldığı son karar, özellikle güneş enerjisi sektöründeki aktörlerin bir başarısı. 

Karar aslında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın genel yaklaşımına da uygun bir adım gibi görünüyor. 

Aslında alınan bu kararın dağıtım şirketlerinin gelirlerini düşüreceği ortada. EDAŞ’ların bu adımlara karşı direncinin kırılmasında Enerji Bakanlığı’nın etkisi olduğu söylenebilir. 

Büyük ölçekli GES kurulumları bundan böyle ne kadar hızlanır kestirmek zor. Ancak, önümüzdeki dönemde ölçek olarak küçük ama yüksek sayıda çatı ve cephe uygulamasının hayata geçirilmesi hiç de şaşırtıcı olmaz. 

Güneş enerjisinin tabana yayılması diyebileceğimiz çatı GES kurulumlarının ciddi bir istihdam kapısı olacağı da açık. 

Bakalım önümüzdeki günler ne gösterecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar