1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Lisanssız GES’lere usulsüz tüketim şoku!

Lisanssız GES’lere usulsüz tüketim şoku!

Enerji Günlüğü - İlişkili tüketim noktalarında usulsüz elektrik tüketildiği tespit edilen lisanssız güneş enerji santrallerine YEKDEM bedeli ödenmeyecek. Elektrik...

Lisanssız GES’lere usulsüz tüketim şoku!

Enerji Günlüğü - İlişkili tüketim noktalarında usulsüz elektrik tüketildiği tespit edilen lisanssız güneş enerji santrallerine YEKDEM bedeli ödenmeyecek. 

Elektrik dağıtım şirketleri, lisanssız GES yatırımcılarına Lisanssız Elektrik Üretimi Hakkında konu başlıklı birer yazı gönderdi. Yazıya göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) görevli tedarik şirketlerine, lisanssız elektrik üretim tesisi ile ilişkilendiren tüketim tesislerinde usulsüz elektrik kullanıldığı tespit edilen üreticilere, usulsüzlüğü giderene kadar Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) ödemelerinin yapılmaması talimatı verdi. 

Görevli tedarik şirketleri bu talimata istinaden üretim tesisiyle ilişkilendirilmiş tüketim tesislerinde gerekli kontrolleri yapacak. EDAŞ’lar söz konusu kontrollerin yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan bilgilerin, lisanssız GES’ler tarafından yedi iş günü içinde kendilerine ulaştırılmasını talep etti. İstenen belgeler ise şöyle: 

- Lisanssız üretici abonelik kapsamındaki kullanım yerinin mal sahibi ise kullanım yerinin Tapu fotokopisi

- Lisanssız üretici abonelik kapsamındaki kullanım yerin kiralamış ise kira kontratı

- Lisanssız üretici şirket ise şirket ticaret sicil gazetesinin ilgili bölümü

- Tüketim noktası kiralık yer ise bu yerin şirketin şubesi olduğuna dair ilgili Ticaret Sicil Müdürlükleri’nden alınan resmi yazı

- Kiraya veren tacir ise mal sahibi tarafından lisanssız üreticiye kira bedeli için kesilen fatura suretleri

- Misafirhane ve lojmanda ikamet edenlerin lisanssız üreticinin çalışanı olduğuna dair SSK bildirimleri ve vergi dairesinden alınacak ilgili kullanım yeri için verilen stopaj kayıtları.

EDAŞ’ların yazısında Lisanssız GES işletmecisi şirket ortaklarına ait mesken abone gurubuna tabi aboneliklerin hiçbir şekilde (abonelik şirket adına çevrilse bile) tüketim noktası olarak gösterilemeyeceği vurgulandı. 

Enerji Günlüğü yazarı Hasan Yiğit, 15 Ocak 2017 tarihli (Güneş enerjisi sektörünü 2017’de bekleyen tehlikeler) başlıklı  yazısında bu konuyu el almıştı. Söz konusu yazıya şu linkten erişebilirsiniz: (http://www.enerjigunlugu.net/icerik/21371/gunes-enerjisi-sektorunu-2017de-bekleyen-tehlikeler.html

Hasan Yiğit, Ocak 2017’deki yazısında dikkat çektiği konuda yaşanan bu gelişmeyi şöyle değerlendirdi: 

“Birçok GES başvurusunda, santral işletmecisine ait olmayan meskenlerin abonelikleri kullanıldı. Örneğin, proje başvuru dosyalarında, GES kurulacak arazilerin satın alındığı köylerdeki Ahmet amcanın, Fatma teyzenin abonelik bilgilerine yer verildi. Ancak bu tür başvuru dosyaları, 8 Mayıs 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 28994 Sayılı Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin Beşinci Bölümünde yer alan (Kaçak ve Usulsüz Elektrik Enerjisi Tüketimi) maddelerinin kapsamına giriyor. Yani yönetmeliğe aykırı bildirimler bunlar. İşte EPDK da şimdi bu usulsüzlüklerin önüne geçebilmek için yatırımcılardan bu belgeleri istiyor. Ama burada esas suçlu yatırımcılar değil. Asıl sorumlular, yatırımcının danışmanları ve proje dosyalarını hazırlayan şahıs ve şirketler. Bu kişiler yatırımcıları doğru yönlendirselerdi söz konusu usulsüzlükler yaşanmazdı. Şimdi de işletmecilerin başı derde girmez, en azından EDAŞ’lar ya da görevli tedarik şirketleri tarafından gereksiz yere rahatsız edilmezlerdi.”

Enerji Günlüğü 
Önceki ve Sonraki Haberler