1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Lisanssız santrallerde kapasite kısıtı devam ediyor 

Lisanssız santrallerde kapasite kısıtı devam ediyor 

Nisan ayında toplam 15 adet lisanssız güneş ve rüzgar enerji santralinin iletim sistemine bağlantı başvurusu bölgesel kapasite kısıtı nedeniyle teknik değerlendirmeye alınmadı.

Lisanssız santrallerde kapasite kısıtı devam ediyor 

Enerji Günlüğü - Lisanssız elektrik üretiminde Nisan ayı sonu itibariyle dağıtım seviyesinden transformatör merkezi bazlı tahsis edilebilecek üretim kapasitesi toplam 177,5 MW olarak açıklandı.

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), kapasite tahsisleriyle ilgili olarak T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından alınan karar kapsamında “Dağıtım Seviyesinden Transformatör Merkezi Bazlı Tahsis Edilen Lisanssız Üretim Kapasite Tablosu” ve 2025 Nisan ayı "Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği İletim Sistemine Bağlantı Başvuruları Evrak Değerlendirme Raporu”nu yayınladı. 

Buna göre, dağıtım seviyesinden transformatör merkezi bazlı tahsis edilebilecek güncel lisanssız üretim kapasitesi toplam 177,5 MW olarak açıklandı. 

15 BAŞVURU DEĞERLENDİRMEYE ALINMADI 

Öte yandan 1 Nisan 2024 - 30 Nisan 2025 arası iletim gerilim seviyesinde toplam 15 bölgeden kapasite kalmadığı kaydedildi. 

Lisanssız elektrik tesislerinin iletim sistemine bağlantısı için 2025 yılı Nisan ayında Van, Ağrı, Burdur, Hatay, Niğde, Bursa, Kayseri, Eskişehir, Kırşehir, Isparta, Kocaeli, Mardin, Adana ve Ankara olmak üzere 15 başvuruyu değerlendiren TEİAŞ, bu başvuruların tamamını bölgesel kapasite kısıtı nedeniyle evrak ve teknik değerlendirmeye almadı. 

Enerji Günlüğü