1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Lisanssız tesislere dağıtım trafosunda daha yüksek pay

Lisanssız tesislere dağıtım trafosunda daha yüksek pay

Enerji Günlüğü - Alçak gerilim seviyesinden şebekeye bağlanacak lisanssız elektrik üretim tesislerinin toplam kapasitesi dağıtım transformatör gücünün...

Lisanssız tesislere dağıtım trafosunda daha yüksek pay

Enerji Günlüğü - Alçak gerilim seviyesinden şebekeye bağlanacak lisanssız elektrik üretim tesislerinin toplam kapasitesi dağıtım transformatör gücünün yüzde 50’sini geçemeyecek. Bu oran daha önce yüzde 30 idi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelikte değişikliğe gitti. Buna göre AG (Etkin şiddeti 1000 Volt ve altındaki gerilim) seviyesinden bağlanacak üretim tesislerinin toplam kapasitesi, bu üretim tesislerinin bağlı olduğu dağıtım transformatörünün İlgili Şebeke İşletmecisine ait bir transformatör olması halinde transformatör gücünün yüzde 50’sini geçemeyecek. Daha önceki düzenlemeye göre kapasite yüzde 30'u geçemiyordu. Transformatörün başvuru sahibine ait olması durumunda, söz konusu kapasite transformatör gücü kadar olacak.

İkinci olarak İlgili Şebeke İşletmecisi, Yönetmelik kapsamındaki her bir üretici için elde edilen saatlik verileri kaynak bazında bir araya getirerek fatura dönemi bazında Şebekeye verilen ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi miktarını belirleyecek ve her ayın 6’sına kadar ilgili görevli tedarik şirketine bildirecek.

Görevli tedarik şirketi, YEKDEM kapsamında satın almakla yükümlü olduğu enerji miktarı için her bir üreticiye her bir fatura dönemi için yapacağı ödeme tutarını piyasa işletmecisine piyasa yönetim sistemi üzerinden her ay uzlaştırma işlemlerini düzenleyen ilgili mevzuat hükümlerinde uzlaştırmaya esas veriş-çekiş birimi konfigürasyonlarında yer alan sayaçların değerlerinin bildirilmesine ilişkin düzenlenmiş takvime uygun olarak bildirecek.

 

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler